Вотка и џин

Бистра алкохолна пића попут вотке и џина, имају најмање калорија и шећера, тврди дијететичарка Ејми Шапиро. То значи да их наше тело лакше вари и може да резултира мање интензивним мамурлуком код неких људи. Показало се да вотка шири артерије, што повећава проток крви и може да помогне у превенцији болести срца. Вотка има 64 калорије, а гин 73, док обоје имају 0 грама шећера.

Мескал

Дијететичари тврде да је то најчистије алкохолно пиће на тржишту. Има врло мало шећера и калорија, захваљујући традиционалном начину производње. Садржи 100 посто агаве, што значи да нема додатог шећера. Процес ферментације за мескал користи срце агаве и укључује пребиотичка влакна која би могла да имају неке здравствене предности попут подржавања микробиома, иако је потребно још истраживања. Мескали с једним састојком такође се могу брже варити, што значи мање симптома мамурлука. Једна чашица мескала има око 100 калорија.

Фото: Профимедиа

 

 

Текила

Текила такође има низак удео калорија и шећера, а може да помогне и у равнотежи шећера у крви, захваљујући природном шећеру у биљци агави. Неки докази такође показују да текила можда није толико јак депресив као друге врсте алкохола. У једној чашици има 64 калорије и 0 грама шећера.

Црно вино

Дијететичарка Трејси Фримпонг тврди да црвена вина садрже полифеноле и антиоксидансе који могу да помогну у побољшању здравља срца и мозга. Има отприлике 100 до 160 калорија по чаши, а садржи мање од једног грама шећера.

Шампањац

Дијететичарка Трејси каже да је шампањац здравија опција јер грожђе које се користи садржи полифеноле који помажу у контроли крвног притиска и подстичу циркулацију. Такође је добар избор за аутоматску контролу порција. Због мехурића људи ће пијуцкати спорије и брже се осећати ситима, па је мања вероватноћа да ће се чешће враћати по још. Има 85 калорија и мање од два грама шећера по чаши.

Тврда комбуха

Комбуха је ферментисани напитак направљен од чаја, шећера и активне бактеријске културе квасца. Будући да је ферментиран, природно има врло низак ниво алкохола, али тврда комбуха ферментира се дуже како би се створио виши волуменски садржај алкохола. Чини га свежим и укусним, благо алкохолним пићем, које је изразито богато пробиотицима. Дијететичари тврде да користи која се види код пијења комбухе јсу њена способност да помаже у пробави и јача ваш имунитет увођењем здравих бактерија у микробиом црева, слично другим ферментираним намирницама попут јогурта.

Фото: Профимедиа

 

 

Занатско пиво

Крафт пиво има највећу ботаничку разноликост, односно може да има више користи од сложених профила укуса. Овај заокрет у производњи наглашава квалитет и укус, што значи већу ботаничку разноликост и потенцијал за више антиоксиданаса, витамина и минерала. Но, крафт пива обично имају већи волуменски садржај алкохола, па то значи и више калорија. У једној боци има око 200 до 300 калорија, и 0 грама шећера, иако то зависи од марке пиве. 

БОНУС ВИДЕО:

СУНЧАЊЕ У БЕОГРАДУ: Погледајте како је изгледао јучерашњи дан у престоници Србије

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".