Кисели купус је неизоставан састојак за припремање зимских јела.

Садржи велику количину витамина Ц, идеалан је у борби против вируса и инфекција карактеристичних за ово доба године. Осим тога, кисели купус помаже свима онима који желе да се ослободе вишка килограма.

Кисели купус на 100 грама има само 24 калорије, а нутриционисткиња Бранка Мирковић објаснила је због чега треба што чешће да га једемо.

Одличан је за особе које имају инсулинску резистенцију, односно преддијабетес - поремећај који карактеришу повишене концентрације глукозе и инсулина, хормона панкреаса који омогућава да шећер уђе у ћелије и нахрани их.

Фото: Профимедиа

 

"Зима је сезона киселог купуса, сарме, подварка, па кисели купус са димљеним месом, разне пите од киселог купуса… Сви воле и радују се оброцима са киселим купусом. Да ли је само питање укуса или је он заиста здрав како се мисли, али је сигурно саставни део зимске исхране. Треба боље да упознамо кисели купус и тако ћемо га још више ценити", објашњава Бранка.

Купус има само 24 калорије и 93 одсто воде - мало калорија, а богате биолошке вредности. Масти не садржи, али богат је влакнима, витамином Ц и то 42 мг на 100 г, бета каротеном, калијумом, гвожђем, сумпором и бакром. Мања количина соли омогућава максимално искоришћавање калцијума у организму. Богат је витаминима Б групе, К и фолатима.

Фото: Профимедиа

 

"Доказано је да штити и помаже код упала дебелог црева и чира на желуцу. Богат је целулозом и помаже варењу, зацељује ранице, а одлично превентивно помаже код кашља и прехлада. Стручњаци саветују да је ефикасан у превенцији карцинома", рекла је Бранка.

Фитохемикалије, витамини и минерали делују да се одржи добро здравље. Одличан је за смањење и одржавање телесне тежине. Садржи тартронске киселине које успоравају претварање угљених хидрата и шећера у масноћу. Зато се препоручује и дијабетичарима, као и особама са тегобама инсулинске резистенције. Одличан је лаксатив, смањује упале у телу, али у биљној медицини има широку примену, па се листови купуса стављају на кожу на упаљена места на телу, колена, стопала, дојке…

"Препоручује се и за реуматичне промене, код пнеумоније, у биљној медицини се третирају и брадавице. Кисели купус се користи у целом свету. Русија има највиши ниво потрошње по глави становника, а одмах иза су Кина и Индија. У Пољској, Немачкој и Аустирји једна је од главних зимских намирница", рекла је нутриционисткиња.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".