Сваке године приликом фарбања јаја за Ускрс обичај је да се прво јаје одваја са стране као чуваркућа. То јаје треба да буде црвене боје и оно се чува током целе године, до наредног Ускрса.

Јаја се фарбају на Велики петак, дан који се још назива и “петак страдања”. Правило које верници поштују је фарбање барем једног јајета у црвену боју, а то јаје назива се чуваркућом

То јаје, због своје црвене боје, симболизује проливену Исусову крв. Неки верују да ће оно чувати кућу и укућане од лоших ствари и већина верника га чува до следеће године, када ће га заменити ново црвено јаје.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Nikki's Modern Mediterranean

 

 

Шта треба да урадите са старом чуваркућом?

Када се офарба нова чуваркућа, време је да се решите старе. Међутим, народни обичаји кажу да чуваркућу никако не треба бацати јер доноси зло, већ да је треба закопати у дворишту или пустити низ реку.

Према неким обичајима, то јаје се баци низ реку, у смислу да однесе сва зла и несреће које су пале на њега уместо на кућу коју је сачувао, али га данас већина људи закопа у двориште или било коју земљу, или испод дрвета.

Јаја се фарбају и у суботу пред Ускрс, а обичај је да се на дан празника, па и наредна три дана јаја увек носе као “поклон” ако посећујете неког.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО:

Prema nekim običajima, to jaje se baci niz reku, u smislu da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega umesto na kuću koju je sačuvao, ali ga danas većina ljudi zakopa u dvorište ili bilo koju zemlju, ili ispod drveta. Jaja se farbaju i u subotu pred Uskrs, a običaj je da se na dan praznika, pa i naredna tri dana jaja uvek nose kao “poklon” ako posećujete nekog.