Оштри предменти попут ножа, бритве, игле и сличних ствари никада се не поклања драгим људима. Поклањање ових предмета код нашег народа, кроз извесно време, изазива свађу и прекид односа.

Огледало и посуђе такође не треба поклањати јер се верује да је у огледалима заробљена магија. Наводно, поклоњена огледала доносе невоље у живот оног ко их добије, док се посуђе може поклањати само уколико се у сваки суд убаци по један новчић јер се верује да празни судови доносе сиромаштво.

Сат и упаљач не треба поклањати уколико желимо да избегнемо конфликте и прекид односа са особом којој поклањамо. Постоји старо веровање да ако девојка купи момку сат, или он њој, почеће да откуцава час њиховог растанка. Кинески мудраци верују да прихватање сата на поклон значи почетак одбројавања до смрти.

Марамице и шалови такође, верује се да доносе невоље и лоше људе у живот оног који добија овакав поклон.

Бисери се чине као сјајна идеја, међутим верује се да поклоњени бисери доносе болести и губитке у кућу. Бисери су симбол суза сирочића и удовица, и баш зато је веровање о поклањању бисера и настало.

Новац је такође на списку поклона који не би смели да се поклањају, док је данас устаљен обичај да се уместо поклона предаје поклон-честитка са новцем, односно да се у некој продавници уплати одређена свота за коју ће даривана особа моћи да изабере оно што жели.

Цвеће је најчешћи поклон који даме добијају и идеалан је за све прилике, међутим, треба обратити пажњу на који начин се поклања.

Обичај је да се поклања непаран број цветова, јер се паран носи на гробље. То не важи за букете од ситног цвећа. Избегавајте поклањање хортензија, хризантема и љиљана, јер се то цвеће такође обично носи на гробље.

Из истог разлога никада не купујте и не поклањајте вештачко цвеће. Верује се и да одређена боја цвећа има одређено значење, црвена — љубав, бела — невиност, жута — љубомора.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".