Votka i džin

Bistra alkoholna pića poput votke i džina, imaju najmanje kalorija i šećera, tvrdi dijetetičarka Ejmi Šapiro. To znači da ih naše telo lakše vari i može da rezultira manje intenzivnim mamurlukom kod nekih ljudi. Pokazalo se da votka širi arterije, što povećava protok krvi i može da pomogne u prevenciji bolesti srca. Votka ima 64 kalorije, a gin 73, dok oboje imaju 0 grama šećera.

Meskal

Dijetetičari tvrde da je to najčistije alkoholno piće na tržištu. Ima vrlo malo šećera i kalorija, zahvaljujući tradicionalnom načinu proizvodnje. Sadrži 100 posto agave, što znači da nema dodatog šećera. Proces fermentacije za meskal koristi srce agave i uključuje prebiotička vlakna koja bi mogla da imaju neke zdravstvene prednosti poput podržavanja mikrobioma, iako je potrebno još istraživanja. Meskali s jednim sastojkom takođe se mogu brže variti, što znači manje simptoma mamurluka. Jedna čašica meskala ima oko 100 kalorija.

Foto: Profimedia

 

 

Tekila

Tekila takođe ima nizak udeo kalorija i šećera, a može da pomogne i u ravnoteži šećera u krvi, zahvaljujući prirodnom šećeru u biljci agavi. Neki dokazi takođe pokazuju da tekila možda nije toliko jak depresiv kao druge vrste alkohola. U jednoj čašici ima 64 kalorije i 0 grama šećera.

Crno vino

Dijetetičarka Trejsi Frimpong tvrdi da crvena vina sadrže polifenole i antioksidanse koji mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja srca i mozga. Ima otprilike 100 do 160 kalorija po čaši, a sadrži manje od jednog grama šećera.

Šampanjac

Dijetetičarka Trejsi kaže da je šampanjac zdravija opcija jer grožđe koje se koristi sadrži polifenole koji pomažu u kontroli krvnog pritiska i podstiču cirkulaciju. Takođe je dobar izbor za automatsku kontrolu porcija. Zbog mehurića ljudi će pijuckati sporije i brže se osećati sitima, pa je manja verovatnoća da će se češće vraćati po još. Ima 85 kalorija i manje od dva grama šećera po čaši.

Tvrda kombuha

Kombuha je fermentisani napitak napravljen od čaja, šećera i aktivne bakterijske kulture kvasca. Budući da je fermentiran, prirodno ima vrlo nizak nivo alkohola, ali tvrda kombuha fermentira se duže kako bi se stvorio viši volumenski sadržaj alkohola. Čini ga svežim i ukusnim, blago alkoholnim pićem, koje je izrazito bogato probioticima. Dijetetičari tvrde da koristi koja se vidi kod pijenja kombuhe jsu njena sposobnost da pomaže u probavi i jača vaš imunitet uvođenjem zdravih bakterija u mikrobiom creva, slično drugim fermentiranim namirnicama poput jogurta.

Foto: Profimedia

 

 

Zanatsko pivo

Kraft pivo ima najveću botaničku raznolikost, odnosno može da ima više koristi od složenih profila ukusa. Ovaj zaokret u proizvodnji naglašava kvalitet i ukus, što znači veću botaničku raznolikost i potencijal za više antioksidanasa, vitamina i minerala. No, kraft piva obično imaju veći volumenski sadržaj alkohola, pa to znači i više kalorija. U jednoj boci ima oko 200 do 300 kalorija, i 0 grama šećera, iako to zavisi od marke pive. 

BONUS VIDEO:

SUNČANJE U BEOGRADU: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji dan u prestonici Srbije

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".