Примените ова четири трика и више нећете имати проблема са воћним мушицама.

1. Чувајте храну у фрижидеру

Чинија са свежим воћем можда изгледа лепо на вашем кухињском столу, али је то уједно и отворен позив воћним мушицама да је нападну. Ове мушице веома привлачи мирис воћа и поврћа које зри и ферментира, а то се најчешће догађа током лета или почетком јесени.

Најбоље је да све воће и поврће држите у фрижидеру. Оне воћне врсте које не можете да складиштите у фрижидеру, као што су банане, поједите пре него што презру. Уколико имате воћке које би могле да се укваре већ за дан или два, немојте их бацати, већ од њих направите смути.

Такође, редовно проверавајте кромпир или црни лук, јер само једна угњила главица црног лука или кртола могу привући рој воћних мушица.

Фото: Катарина Михајловић

 

2. Редовно износите ђубре

Канте за ђубре су рај за воћне мушице. Иструлела и устајала храна у кантама за ђубре омиљена је храна за ове напасти. Оно што такође привлачи мушице јесте лепљива смеса која се налази на дну канте за ђубре. 

Не заборавите да након тога редовно перете и чистите канту. Проверите да ли сте добро уклонили све остатке и мирисе пива, вина или неких воћака.

3. Направите замку за воћне мушице

Да бисте направили потпуно безбедну замку за воћне мушице без икаквих хемикалија, све што вам је потребно је празна тегла, парче папира, јабуково сирће и течност за прање судова. Онда уролајте папир и направите фишек, али тако да оставите само малу рупу на дну фишека. Ужи крај фишека ставите на дно, а шири крај изнад тегле. Фишек и врх тегле залепите самолепљивом траком.

Фото: Профимедиа

 

Велики број воћних мушица улазиће у теглу са фишеком, али неће моћи да излети назад. После одређеног времена изнесите теглу напоље. Чистите теглу и мењате папир на сваких дан или два.

Друга варијанта јесте да урадите све исто, само што ћете уместо тегле употребити пластичну флашу. Исеците горњу трећину флаше, окрените је и поставите у доњи део флаше, али тако да отвор не додирује дно.

Фото: Профимедиа

 

4. Редовно чистите одводе

Воћне мушице једноставно воле да улазе у ваше кухињске одводе, јер им прија то влажно окружење. Поред тога, одводи могу бити идеално место за задржавање комадића хране.

Онемогућите им улазак у одводе тако што ћете их редовно чистити и то на сасвим природан начин: алкохолним сирћем и содом бикарбоном. Све што је потребно да урадите је да поставите доњи крај левка у одвод судопере, додајте пола чаше соде бикарбоне, а одмах затим пуну чашу алкохолног сирћа.

После тога исперите све врелом водом и након пет минута опет хладном водом.

БОНУС ВИДЕО:

(Агромедиа)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".