Ако већ нисте решени да га уврстите у свакодневну исхрану као алтернативу шећеру, онда би свакако требало размислити о једној кашичици меда сваког дана - ова једноставна рутина има бројне бенефите за наш организам.

Јача имунитет

Пун антиоксиданаса и антибактеријских својстава, мед је прави начин за јачање имунитета који је угрожен због мањка сна, неодговарајуће исхране и велике количине стреса.

Фото: Профимедиа

 

Чисти кожу

Мед чисти, штити и лечи ране, а у нези коже користи се широм света. У њему се налазе разни протеини као и хидроген и глуконска киселина, које лече ситне ранице, али и акне. Његове аминокиселине обнављају ткиво и одржавају поткожна влакна чврстим. Осим тога, богат је мелатонином који наше тело отпушта током сна и који помаже кожи да изгледа здравије.

Помаже у детоксикацији тела

Наше тело је сваки дан под утицајем штетних токсина које уносимо храном и пићем. Ипак, при детоксикацији нам може помоћи свакодневно конзумирање меда. Он је пун флавоноида, праве ризнице здравља, који служе за ублажавање неравнотеже радикала, токсина, и антиоксиданса у телу који води оштећењу ткива.

Фото: Профимедиа

 

Скида вишак килограма

Можда мед са свим својим калоријама звучи као необичан начин за скидање килограма, али он заправо много помаже. Студије су показале да конзумација меда уместо производа пуних сахарозе има боље учинке и резултира нижом килажом. Осим тога, таблете који контролишу тежину показале су лошије резултате у односу на мед. Дакле, само природно!

Смањује анксиозност и ниво стреса

Баш зато што тако делује на сан, мед ће смањити и ниво стреса с којим се свакодневно сусрећемо, јер ће вам омогућити довољну количину квалитетног сна.

Фото: Профимедиа

 

Смањује ниво холестерола

Висок ниво холестерола може бити фаталан, јер узрокује срчане и мождане ударе. А редовна конзумација меда ограничава скок глукозе у крви и смањује укупан ниво холестерола и триглицерида, показала је студија.

Побољшава памћење и здравље мозга

Холестерол у телу може утицати и на болести можданог система и довести до, на пример, Алцхајмерове болести. Међутим, редовна конзумација меда смањује ниво холестерола, па тиме и ваш мозак одржава здравијим.

БОНУС ВИДЕО:

(Србија Данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".