- Не кажем да никада не једете ову храну. Ако је волите, да, може да стане у ваш дневни циљ калорија - рекла је Ризо. - Једноставно, према мом искуству фитнес тренера у последњих шест година, та храна једноставно није погодна за губитак тежине или општо здравље.

Наравно, најбржи начин за мршављење је усвајање начина живота уравнотежене исхране и редовног вежбања. Али, ако стварно покушавате да смршате, можете учинити додатни корак и избегавати сљедеће четири намирнице.

1. Смрзнута храна: Привлачност смрзнуте хране је неоспорна: врло је мало потребно за одржавање и припрему. Али, она је такође штетна за пут мршављења. Било да се ради о пакету смрзнуте пице, савијаче, штрудле или било којег таквог производа, смрзнута храна спада међу најгоре намирнице за мршављење. - Ово не важи за сваку марку. Ово је генерализована изјава. Уђете у трговину и бомбардовани сте с толико опција - рекла је Ризо. - Ово не важи само за неке од најкалоричнијих намирница тамо, већ за многе од њих -  њихови састојци су апсолутно смеће, тако да неће подстицати здраве телесне функције.

Ако морате да напуните замрзивач, напуните га смрзнутим бобичастим воћем и поврћем или потражите нетипичне здравије опције, попут смрзнутих хамбургера са поврћем.

2. Фрапућино: Није важно колико су укусни, следећи пут кад будете у кафићу, прескочите фрапућино (или било који напитак од мешане кафе). Уместо тога, ако желите слатку посластицу са кофеином, узмите нешто мање декадентно, попут леденог латеа од зобеног млека или леденог американа с једном аромом. - Изричито истичем фрапућино јер их многи људи наручују мислећи да ће добити кафу, а заправо само добијају милкшејк са више од 500 калорија - рекла је Ризо. Што је још горе, те калорије су оно што стручњаци за фитнес називају ‘празним калоријама’ - храна или пиће које повећава ваш дневни укупни калоријски унос, а да притом нема никаквих здравствених предности. - То је углавном само шећер, па вам неће помоћи - објаснила је Ризо. - Неће вас држати ситима. Неће помоћи вашим мишићима да се опораве. И очито ће вам олакшати унос вишка калорија. 

Фото: Shutterstock

 

3. Гранола плочице: Гранола плочице су током година постигле здраву репутацију; ‘гранола’ као појам, уосталом, асоцира на здрав начин живота. Али, заправо су то варљиво нездрави залогаји. - Многи људи мисле да су здрави јер вам се као такви рекламирају, али стављени су на овај списак јер, још једном, имају врло висок удео калорија и врло висок удео шећера - рекла је Ризо. - Оне заправо не раде ништа за вас осим што вам дижу шећер у крви и ви само жудите за још нездраве хране.

Међутим, њена практичност не може се порећи, поготово ако сте у покрету. Уместо граноле, потражите плочице с високим уделом протеина (желите барем 20 грама по плочици) и ниским уделом шећера.

4. ‘Кето’, ‘веганска’ или ‘безглутенска’ храна: Кето, веганска или безглутенска дијета има оправдане здравствене предности. Али, многе такве намирнице могу да буду лоше за мршављење. Пре него што узмете било коју унапред запаковану храну која се продаје као део популарне исхране, пажљиво проучите етикету с нутритивном вредношћу и оставите све што садржи тону шећера или трансмасти. - Ти производи се рекламирају људима као 'здравија опција', па видите то и помислите: 'Ох, ово ће бити нешто што ће ми помоћи да смршам, зар не? Изгледа здраво.' А то није тако - рекла је Ризо. - Већина те прерађене, паковане хране само је глорификовани џанк фуд.

Наравно, овде постоји један велики изузетак: - Ако имате целијакију и морате да једете производе без глутена, ово се не односи на вас.

БОНУС ВИДЕО: