Primenite ova četiri trika i više nećete imati problema sa voćnim mušicama.

1. Čuvajte hranu u frižideru

Činija sa svežim voćem možda izgleda lepo na vašem kuhinjskom stolu, ali je to ujedno i otvoren poziv voćnim mušicama da je napadnu. Ove mušice veoma privlači miris voća i povrća koje zri i fermentira, a to se najčešće događa tokom leta ili početkom jeseni.

Najbolje je da sve voće i povrće držite u frižideru. One voćne vrste koje ne možete da skladištite u frižideru, kao što su banane, pojedite pre nego što prezru. Ukoliko imate voćke koje bi mogle da se ukvare već za dan ili dva, nemojte ih bacati, već od njih napravite smuti.

Takođe, redovno proveravajte krompir ili crni luk, jer samo jedna ugnjila glavica crnog luka ili krtola mogu privući roj voćnih mušica.

Foto: Katarina Mihajlović

 

2. Redovno iznosite đubre

Kante za đubre su raj za voćne mušice. Istrulela i ustajala hrana u kantama za đubre omiljena je hrana za ove napasti. Ono što takođe privlači mušice jeste lepljiva smesa koja se nalazi na dnu kante za đubre. 

Ne zaboravite da nakon toga redovno perete i čistite kantu. Proverite da li ste dobro uklonili sve ostatke i mirise piva, vina ili nekih voćaka.

3. Napravite zamku za voćne mušice

Da biste napravili potpuno bezbednu zamku za voćne mušice bez ikakvih hemikalija, sve što vam je potrebno je prazna tegla, parče papira, jabukovo sirće i tečnost za pranje sudova. Onda urolajte papir i napravite fišek, ali tako da ostavite samo malu rupu na dnu fišeka. Uži kraj fišeka stavite na dno, a širi kraj iznad tegle. Fišek i vrh tegle zalepite samolepljivom trakom.

Foto: Profimedia

 

Veliki broj voćnih mušica ulaziće u teglu sa fišekom, ali neće moći da izleti nazad. Posle određenog vremena iznesite teglu napolje. Čistite teglu i menjate papir na svakih dan ili dva.

Druga varijanta jeste da uradite sve isto, samo što ćete umesto tegle upotrebiti plastičnu flašu. Isecite gornju trećinu flaše, okrenite je i postavite u donji deo flaše, ali tako da otvor ne dodiruje dno.

Foto: Profimedia

 

4. Redovno čistite odvode

Voćne mušice jednostavno vole da ulaze u vaše kuhinjske odvode, jer im prija to vlažno okruženje. Pored toga, odvodi mogu biti idealno mesto za zadržavanje komadića hrane.

Onemogućite im ulazak u odvode tako što ćete ih redovno čistiti i to na sasvim prirodan način: alkoholnim sirćem i sodom bikarbonom. Sve što je potrebno da uradite je da postavite donji kraj levka u odvod sudopere, dodajte pola čaše sode bikarbone, a odmah zatim punu čašu alkoholnog sirća.

Posle toga isperite sve vrelom vodom i nakon pet minuta opet hladnom vodom.

BONUS VIDEO:

(Agromedia)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".