Док се једно време веровало да је то потпуно погрешно јер омета природну циркулацију крви, нова истраживања показују другачије.

Много је предности ношења чарапа у кревету, барем тако тврди стручњак за спавање, Мар Де Карло. Чарапе могу помоћи људима да брже заспе и дуже спавају због процеса који се зове дистална вазодилатација.

Фото: Профимедиа

 

Истраживање из 2007. године показало је да промене у температури коже могу узрочно утицати на способност започињања и одржавања сна. Доказано је и да ношење чарапа у кревету повећава циркулацију и доток крви у стопала, што даље помаже у снижавању просечне температуре тела, сигнализирајући мозгу да је време за сан. 

Друге студије то додатно потврђују. Једна која је укључивала мали број испитаника показала је да су младићи који су носили чарапе заспали 7,5 минута брже, спавали 32 минуте дуже и будили се 7,5 пута мање него они који нису носили чарапе.

Фото: Профимедиа

 

- Ниже телесне температуре повезане су с поспаношћу, а докази упућују на то да коришћење чарапа или других метода грејања стопала може да снизи телесну температуру и помогне нам да брже заспимо - рекли су стручњаци.

Спавање у чарапама, такође, има значајни утицај и на квалитет сексуалног живота. Према неким од података до којих су дошли истраживачи, спавање у чарапама може подстаћи мушкарце, али и жене, да лакше доживе оргазам. 

Фото: Профимедиа

 

Ипак, истраживачи наводе да је пре свега важно да људи утврде због чега су им стопала често хладна јер тај проблем, уколико је превише заступљен, може да указује и на неке озбиљније здравствене тешкоће.

- Хладна стопала могу бити последица низа разлога попут анемије, дијабетеса и хипотиреозе. Ако је главни узрок вашег проблема са спавањем дубље укорењен проблем који није откривен и решен, попут проблема с анксиозношћу, ношење чарапа у кревету неће дати баш неке резултате - тврди Марк Де Карло.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".