На нашем поднебљу од давнина постоји традиција лечења биљним препаратима, међу којима су предњачиле четири биљке које називају храном сиромашних - кисели купус, бели и црни лук и рен. Лековити састојци које оне садрже гарантовали су одлично здравље и добар имунитет нашим прецима, који су, упркос оскудним животним условима, успешно одолевали бројним болестима, нарочито зими. Вирозе и грип савладавали су захваљујући имунитету оснаженом великом количином витамина Ц и богатству витамина и минерала који се налазе управо у овим намирницама.

Кисели купус тера болести

Кисели купус је златна ризница витамина Ц и бројних минерала. Одличан је чистач организма, па га и нутриционисти препоручују у свакодневној исхрани, а нарочито кад једемо месо. Диуретик је, штити од опасних болести, спречава старење, а расол помаже рад жучи и снижава шећер. Стари народни рецепт гласи - једите дневно барем 200 грама киселог купуса - бићете пуни снаге, а вируси ће вас заобићи.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Црни лук чува крвне судове

Да бисте спречили настанак крвних угрушака у крвним судовима и шећерне болести, црни лук ваља јести сваки дан. То је савет наших бака, које су посебно препоручивале млади лук. Данас је лековитост ове биљке потврдила и наука.

Рен за здраво грло

Ова биљка има изразито лековита својства: убија вирусе, бактерије и гљивице, делотворна је код прехладе и грипа и чисти зачепљене синусе. Лековит је за грло и обилује витаминима и минералима.

Фото: Профимедиа

 

Бели лук убија вирусе

Наше баке су имале право - бели лук је лек за све болести. Користиле су га у лечењу рана, болести срца, оспица, прехладе и грипа. Доказано има антивирусна и антибактеријска својства, снажан је антиоксиданс и јача имунитет. Одличан је у лечењу дијабетеса, рака и болести срца, снижава холестерол и крвни притисак и спречава мождани удар. Свако вече пре спавања особа оболела од астме требало би да попије чашу млека у којем су се кувала три чена белог лика. То ће јој, каже народно искуство, спречити нападе астме.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".