Многи се питају постоји ли утврђено време да се фрижидер темељно очисти или свако то треба да ради по потреби. Има доста показатеља када га треба одмах избрисати и дезинфиковати.

Фото: Профимедиа

 

 

Кад храни истекне рок

Има различитих натписа на намирницама када је у питању рок употребе. Ако пише да је "најбоље користити је до тог и тог датума", значи да ће до тог датума храна имати најбољи укус и квалитет, а након тога - неће. То не значи да је покварена, али губи својства. Уколико у продавници прочитате "употребљиво до", немојте куповати производ, јер треба да се повуче с рафова. Чак ни познати "рок употребе" није сигурносни датум. И то само значи да након тог рока храна неће бити врхунског квалитета. Све ове налепнице важе једино у случају оброка за бебе. Ту се не сме толерисати ниједан дан више када најмлађима купујемо готову храну. Зато што чешће проверавајте да ли је намирницама у вашем фрижидеру истекао рок. Лако ћете да уочите да ли је храна променила боју, текстуру, има ли на њој буђи, а непријатан мирис је највећи аларм. Такву одмах баците, а површину на којој је стајала орибајте врућом водом и детерџентом.

Кад месо почне да се квари

Правилно складиштење хране у фрижидеру од великог је значаја. Немојте само да убацујете купљене производе а да не поведете рачуна где их и како стављате. Свеже месо је најнезахвалније за чување јер се брзо квари, посебно пилетина. Често се дешава да процури с горњих полица на доње и те бактерије падају на другу храну и на доње нивое. Одмах очистите умрљана подручја, а месо оперите хладном водом и припремите га што пре за јело. Слично је и с белим сиревима који треба да се чувају у посуди намењеној за сир.

Опрезно и са замрзнутим намирницама

Неписано правило је да се намирнице које чувамо у замрзивачу чувају највише шест месеци. У том периоду их треба одмрзнути и користити. Чим дуже стоји, ни ова храна није безбедна као ни храна у фрижидеру. Проверите шта све имате у замрзивачу и одрекните се оних спакованих кеса за које поуздано знате да у њему јако дуго стоје. Сваке недеље прегледајте фрижидер, а замрзивач бар једном месечно. Све у шта нисте сигурни - баците.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".