Принцеза Дајана имала је само 36 година када је изгубила живот у трагичној саобраћајној несрећи у тунелу Понт де л’Алма у Паризу. Догодило се то 1997. године, кад су њени синови Хари и Вилијам били тек тинејџери.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако је неуобичајено да неко тако млад има написан тестамент, будући да је Дајана била потомак аристократске породице и раније је била у браку с наследником британског трона, она је иза себе оставила писмени тестамент у ком је навела како би требало расподелити њено богатство кад ње више не буде.

Колико је било Дајанино богатство?

У тренутку кад је умрла, принцеза Дајана је, како преноси британски Миррор, била "вредна" 21 милион фунти.

Део новца дошао је из њене нагодбе с принцем Чарлсом након развода, а ту су још и њен накит, аутомобили и друге личне ствари. Део имовине је након њене смрти "појео" порез на наследство, али наводи се да је преостало још 13 милиона фунти.

Фото: Профимедиа

 

 

Ко је наследио њено богатство?

Лавовски део свог иметка Дајана је оставила својим синовима Вилијаму и Харију, али они нису били њени једини наследници.

Део новца, у износу од 50 хиљада фунти добио је Дајанин верни батлер Пол Барел, а нешто је наследило и њених 17-оро кумчади.

У тестамент је Дајана укључила и такозвани "дискрециони фонд" из којег су средства била намењена њеним синовима и њиховим будућим супругама и деци. У фонду је тад било око 100 хиљада фунти, осим акумулираних камата и прихода од имовине фонда.

Колико су наследили принчеви Хари и Вилијам?

Кад је одбијено све наведено, оно што је преостало од Дајанине имовине требало се равноправно поделити између принца Вилијама и принца Харија, који су у тренутку њене смрти имали 15 и 12 година.

Миррор преноси да је њима била намењена свота од 13 милиона фунти, што је након пореза, смањено на 8,5 милиона фунти.

То богатство се даље улагало, те је до времена кад су браћа могла да преузму своје наследство нарасло на вртоглавих 20 милиона фунти. Дајана је назначила да њени синови део наследства могу да преузму с 25 година, а остатак кад напуне 30.

Фото: Richard Pohle / Pool via AP

 

 

Након што су Хари и Меган одвојили од краљевске породице живели су управо од новца који му је мајка оставила у наследство. Хари је, наиме, тад био "одсечен" од породичних примања.

- Имао сам оно што ми је мама оставила, без тога не бисмо били у могућности ово да урадимо. Као да је предвидела да ће се то догодити и као да је била уз нас током целог процеса - рекао је у чувеном интервјуу који су он и Меган дали Опри Винфри.

Накит и покретна имовина

Дан након што је потписала оригинални тестамент, Леди Ди је саставила додатни документ под називом Писмо жеља, у којем је излагала шта жели да уради са својим накитом и другим материјалним стварима. У писму се тражило да се 75 одсто тих личних ствари, које се у Уједињеном Краљевству називају "покретнинама", равномерно расподели између Вилијама и Харија. Наводно је у писму чак изричито навела да се нада да ће евентуалне жене њених синова једног дана моћи да носе њен накит. Осталих 25 одсто покретне имовине требало је да оде њеној кумчади.

Венчаница

Део имовине која је пала у посед Вилијама и Харија након мајчине смрти била је њена венчаница. Хаљина коју су дизајнирали Дејвид и Елизабет Емануел, чији шлеп је и даље најдужи у историји британског краљевског венчања, припала је принчевима као део њеног тестамента. Међутим, требало је доста времена да њени синови заиста добију хаљину.

Као и остатак заосталог наследства, постала је власништво њених синова када су напунили 30 година. Пре тога, била је део збирке која је припадала Дајанином брату, Ерлу Спенсеру. На Харијев 30. рођендан, у септембру 2014, свилена хаљина која одузима дах коначно је прешла из руку Спенсера у руке његових нећака.

Фото: Профимедиа

 

 

Цартиер сат

Након Дајанине смрти, сваком од њених синова било је дозвољено да одабере за успомену нешто од њених најдражих ствари у Кенсингтонској палати.

Принц Вилијам одабрао је златни Цартиер Танк Франçаисе сат, онај који је Дајани поклонио њен отац. Након развода, Дајана је често виђена како носи овај сат, а Вилијам је знао да би његова мајка желела да га има.

Веренички прстен

Успомена коју је Хари одабрао био је задивљујући прстен са сафиром и дијамантима од 12 карата који је принц Чарлс купио за своју будућу невесту 1981. Међутим, браћа су се наводно договорила да ће онај ко се први вери моћи да да прстен својој вереници.

Дакле, кад се Вилијам припремао да постави питање Кејт Мидлтон, Хари је дао прстен свом старијем брату. Хари је такође својом веридбом одао почаст својој покојној мајци. Сам је дизајнирао Меганин прстен, а два мања дијаманта с обе стране једног већег дошла су из Дајанине личне колекције.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".