Добро је познато да је дозвољено прати патике у веш машини и који је најправилнији начин да се то уради, али шта је још неуобичајено, али могуће опрати на овај начин?

Један од омиљених уређаја у сваком дому можда се зове веш-машина, али може да опере још много тога поред веша!

Постоји велики број предмета које не морате рибати ручно, а никад нисте ни помислили да их убаците у бубањ. Ово су само неки од њих!

 

Крпа џогера

"Главе" џогера требало би да се перу одмах након сваке употребе, али многи се не баве превише тиме јер им је гадно да је додирују. Уместо тога, ова крпа се може убацити у веш-машину, а пре тога скините све што је могуће попут длачица, мрвица и сл. и ставите је у врећицу за прање веша. Оперите обичним детерџентом, на температури не мањој од 60 степени, јер хладнија неће много нашкодити бактеријама.

Сунђери

Будући да сунђери за судове или за купање нису толико скупи, радије бисмо препоручили да их једноставно замените новима јер је то дефинитивно најбоље решење. Ако желите да их оперете, међутим, можете то учинити и у веш-машини, пише ЦНЕТ.

Фото: Профимедиа

 

 

Плишане играчке

Свим родитељима је добро познато да плишаним играчкама никад није доста прања, нарочито уколико се малишани не одвајају од њих ни када изађу на игралиште, па омиљене меде заврше у прашини или у рукама свих другара.

Потребно је најпре добро отрести плишану играчку, ручно је пропрати топлом водом, убацити у врећицу за веш и може слободно да се опере у машини.

Обавезно обратите пажњу на назнаку о максималној дозвољеној температури на етикети. Изузетак су играчке које имају батерије и детаље које придржава лепак или су пуњене пеном.

Силиконски додаци за кухињу

Уколико имате силиконску рукавицу за рерну или нешто слично, најбоље је да је четком орибате раствором соде бикарбоне и сирћета. Ако бисте радите да машина уради посао за вас, дозвољено је и прање у веш-машини, зашто да не?

Мањи теписи, стазе и стазе за купатило

Смањите број обртаја, не претерујте с температуром и ваше простирке за подове ће изгледати као нове!

Патосница аутомобила

Будући да на њу ноге спуштате обувени, најпре је проперите ручно, а потом слободно убаците патосницу у веш-машину.

Јастуции и јастучићи

И сами јастуци, као и јастучнице, скупљају прашину, гриње и мртве ћелије коже, због чега је важно прати их редовно.

Не само што је дозвољено прати их у веш-машини него је то и пожељно јер ће се тако темељно уклонити све нечистоће, а обавезно додајте и мало омекшивача.

Фото: Профимедиа

 

 

Кревет за пса

Скоро сви псећи креветићи могу да се перу исто као јастуци, а изузетак су они који имају тврду унутрашњост, попут картона који држи кревет да стоји усправно.

Завесе за купатило

Нема разлога да баците стару завесу јер је машина довољно ефикасна да уклони све нечистоће из ње и да изгледа као нова! Важно је да не користите хладну воду, због које пластичне завесе могу да пукну, али ни превише врућу.

Ранчеви

Испразните џепове, добро истресите ранац и слободно га, отвореног, оперите у веш-машини на ниској до топлој температури, па окрените наопако да се суши на вадуху.

Качкети

Многи се не усуђују да убаце качкет у машину, што је велика грешка! Све што је потребно јесте да подесите хладну воду и мањи број обртаја, као и да га не сушите у машини.

Фото: Профимедиа

 

 

Каишеви

Ово не важи за кожне каишеве, али они који су направљени од дреугих материјала могу да се перу у веш-машини, а обавезно је заштити нечим шналу како не би оштетила бубањ. Као и за качкете, за њих важи да се суше само на ваздуху.

Подлога за миша

Јесте ли знали да је део око компјутера најпрљавији део куће? Тастатура, миш и подлога за миша препуни су бактерија, а бар једна од ове три ствари решива је без имало муке - убаците подлогу у машину, перите топлом водом и с мање обртаја и не остављајте да се суши у машини и изгледаће као нова!

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".