Dobro je poznato da je dozvoljeno prati patike u veš mašini i koji je najpravilniji način da se to uradi, ali šta je još neuobičajeno, ali moguće oprati na ovaj način?

Jedan od omiljenih uređaja u svakom domu možda se zove veš-mašina, ali može da opere još mnogo toga pored veša!

Postoji veliki broj predmeta koje ne morate ribati ručno, a nikad niste ni pomislili da ih ubacite u bubanj. Ovo su samo neki od njih!

 

Krpa džogera

"Glave" džogera trebalo bi da se peru odmah nakon svake upotrebe, ali mnogi se ne bave previše time jer im je gadno da je dodiruju. Umesto toga, ova krpa se može ubaciti u veš-mašinu, a pre toga skinite sve što je moguće poput dlačica, mrvica i sl. i stavite je u vrećicu za pranje veša. Operite običnim deterdžentom, na temperaturi ne manjoj od 60 stepeni, jer hladnija neće mnogo naškoditi bakterijama.

Sunđeri

Budući da sunđeri za sudove ili za kupanje nisu toliko skupi, radije bismo preporučili da ih jednostavno zamenite novima jer je to definitivno najbolje rešenje. Ako želite da ih operete, međutim, možete to učiniti i u veš-mašini, piše CNET.

Foto: Profimedia

 

 

Plišane igračke

Svim roditeljima je dobro poznato da plišanim igračkama nikad nije dosta pranja, naročito ukoliko se mališani ne odvajaju od njih ni kada izađu na igralište, pa omiljene mede završe u prašini ili u rukama svih drugara.

Potrebno je najpre dobro otresti plišanu igračku, ručno je proprati toplom vodom, ubaciti u vrećicu za veš i može slobodno da se opere u mašini.

Obavezno obratite pažnju na naznaku o maksimalnoj dozvoljenoj temperaturi na etiketi. Izuzetak su igračke koje imaju baterije i detalje koje pridržava lepak ili su punjene penom.

Silikonski dodaci za kuhinju

Ukoliko imate silikonsku rukavicu za rernu ili nešto slično, najbolje je da je četkom oribate rastvorom sode bikarbone i sirćeta. Ako biste radite da mašina uradi posao za vas, dozvoljeno je i pranje u veš-mašini, zašto da ne?

Manji tepisi, staze i staze za kupatilo

Smanjite broj obrtaja, ne preterujte s temperaturom i vaše prostirke za podove će izgledati kao nove!

Patosnica automobila

Budući da na nju noge spuštate obuveni, najpre je properite ručno, a potom slobodno ubacite patosnicu u veš-mašinu.

Jastucii i jastučići

I sami jastuci, kao i jastučnice, skupljaju prašinu, grinje i mrtve ćelije kože, zbog čega je važno prati ih redovno.

Ne samo što je dozvoljeno prati ih u veš-mašini nego je to i poželjno jer će se tako temeljno ukloniti sve nečistoće, a obavezno dodajte i malo omekšivača.

Foto: Profimedia

 

 

Krevet za psa

Skoro svi pseći krevetići mogu da se peru isto kao jastuci, a izuzetak su oni koji imaju tvrdu unutrašnjost, poput kartona koji drži krevet da stoji uspravno.

Zavese za kupatilo

Nema razloga da bacite staru zavesu jer je mašina dovoljno efikasna da ukloni sve nečistoće iz nje i da izgleda kao nova! Važno je da ne koristite hladnu vodu, zbog koje plastične zavese mogu da puknu, ali ni previše vruću.

Rančevi

Ispraznite džepove, dobro istresite ranac i slobodno ga, otvorenog, operite u veš-mašini na niskoj do toploj temperaturi, pa okrenite naopako da se suši na vaduhu.

Kačketi

Mnogi se ne usuđuju da ubace kačket u mašinu, što je velika greška! Sve što je potrebno jeste da podesite hladnu vodu i manji broj obrtaja, kao i da ga ne sušite u mašini.

Foto: Profimedia

 

 

Kaiševi

Ovo ne važi za kožne kaiševe, ali oni koji su napravljeni od dreugih materijala mogu da se peru u veš-mašini, a obavezno je zaštiti nečim šnalu kako ne bi oštetila bubanj. Kao i za kačkete, za njih važi da se suše samo na vazduhu.

Podloga za miša

Jeste li znali da je deo oko kompjutera najprljaviji deo kuće? Tastatura, miš i podloga za miša prepuni su bakterija, a bar jedna od ove tri stvari rešiva je bez imalo muke - ubacite podlogu u mašinu, perite toplom vodom i s manje obrtaja i ne ostavljajte da se suši u mašini i izgledaće kao nova!

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".