Милорада Мандића Манде преминуо је у 56. години на сцени позоришта "Вук Караџић", када му је позлило за време представе.

Рођен је 3. маја 1961. на Душановцу, а одрастао је на Новом Београду, са мајком домаћицом и оцем који је био војно лице. Иако му је жеља била да са другарима школовање настави у гимназији, уписао је Електротехничку школу "Никола Тесла". Електротехнички факултет напустио је после прве године, а Факултет драмских уметности одлучио је да упише пошто је упознао свет глуме кроз Драмско експериментални студио аматерског позоришта.

Фото: Танјуг/Тања Валић

 

Ушао је у ужи избор, а на крају је и примљен у класу професора Владимира Јевтовића. Са њим у класи су били Весна Тривалић, Весна Станојевић, Дуда Стојановић, Бранка Пујић, Мирјана Јоковић, Драган Бјелогрлић, Срђан Жика Тодоровић, Слободан Бода Нинковић и други. Било их је укупно 12. Његова генерација изнедрила је сјајне глумце који су, као и он, остварили велике каријере.

У интервјуима је често наглашавао како је имао лепо детињство, те упркос томе што је само отац радио, њему, сестри и брату ништа није недостајало.

Поред бројних улога у позоришту, остаће упамћен и по филмовима "Лепа села, лепо горе", "Ивкова слава", "Мртав ладан", "Пљачка Трећег рајха", "Точкови", "Три палме за две битанге и рибицу", "Браћа по матери", те у серијама "Село гори, а баба се чешља", "Равна гора", "Јагодићи", "Бољи живот".

Фото: В. Данилов

 

Последња улога коју је одиграо била је Капетан Кука у представи "Петар Пан" на сцени Позоришта "Бошко Буха". Тог 15. јуна 2016. године Манда је на сцену изашао у костиму, али није успео да одигра представу до краја.

Манда је за собом је оставио супругу Анастасију Ању Мандић, такође глумицу, и четворо деце. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Фотографије са снимања серије "Кнежевина Србија" - Глоговац као Кнез Михаило

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".