Milorada Mandića Mande preminuo je u 56. godini na sceni pozorišta "Vuk Karadžić", kada mu je pozlilo za vreme predstave.

Rođen je 3. maja 1961. na Dušanovcu, a odrastao je na Novom Beogradu, sa majkom domaćicom i ocem koji je bio vojno lice. Iako mu je želja bila da sa drugarima školovanje nastavi u gimnaziji, upisao je Elektrotehničku školu "Nikola Tesla". Elektrotehnički fakultet napustio je posle prve godine, a Fakultet dramskih umetnosti odlučio je da upiše pošto je upoznao svet glume kroz Dramsko eksperimentalni studio amaterskog pozorišta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

 

Ušao je u uži izbor, a na kraju je i primljen u klasu profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim u klasi su bili Vesna Trivalić, Vesna Stanojević, Duda Stojanović, Branka Pujić, Mirjana Joković, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović, Slobodan Boda Ninković i drugi. Bilo ih je ukupno 12. NJegova generacija iznedrila je sjajne glumce koji su, kao i on, ostvarili velike karijere.

U intervjuima je često naglašavao kako je imao lepo detinjstvo, te uprkos tome što je samo otac radio, njemu, sestri i bratu ništa nije nedostajalo.

Pored brojnih uloga u pozorištu, ostaće upamćen i po filmovima "Lepa sela, lepo gore", "Ivkova slava", "Mrtav ladan", "Pljačka Trećeg rajha", "Točkovi", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Braća po materi", te u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Ravna gora", "Jagodići", "Bolji život".

Foto: V. Danilov

 

Poslednja uloga koju je odigrao bila je Kapetan Kuka u predstavi "Petar Pan" na sceni Pozorišta "Boško Buha". Tog 15. juna 2016. godine Manda je na scenu izašao u kostimu, ali nije uspeo da odigra predstavu do kraja.

Manda je za sobom je ostavio suprugu Anastasiju Anju Mandić, takođe glumicu, i četvoro dece. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

BONUS GALERIJA: Fotografije sa snimanja serije "Kneževina Srbija" - Glogovac kao Knez Mihailo

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".