Најпознатији одевни предмет тога доба био је корсет, који је покривао тело од струка до испод груди. Био је чврсто стегнут да би обезбедио што ужи струк, а такође је стварао ефекат бујних груди.

Ништа мање пажње нису привлачиле подсукње, којих је у сваком аутфиту било од три до шест и од којих би свака била пажљиво уштиркана у облику звона, због чега би шуштале док жена која их носи хода. Последња подсукња, позната као надсукња, била је направљена од свиле, памука или сатена и често је била раскошно украшена чипком и тракама.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Спољни слој одеће у викторијанско доба зависио је у великој мери од доба дана и годишњег доба. Хаљине су се шиле за јутарње или поподневно ношење, шетњу или јахање коња.

Јутарња хаљина је била позната као хаљина "за кућу" и обично је била једноставна. Често је имала дуге рукаве и висок деколте са мало украса или без њих. Руб би само додиривао под, а мали шлеп је био уобичајен. Хаљине за шетњу биле су шивене од богатијих тканина, а поруб је био мало краћи да би се олакшало кретање.

Поподневне хаљине су углавном биле раскошне, а деколтеи су били прилично изражени. Направљене од скупих тканина и често са шлепом, ове хаљине су се носиле приликом посете пријатељима или за пријеме у нечијем дому. Раскошност хаљине одговарала би рангу људи које сте посетили.

Вечерње хаљине креиране су од богатих тканина као што су сатен и свила. Изрези су били високи, а рукави дуги, али не и раскошно украшени, да би се спречиле незгоде за столом.

Најраскошнија хаљина била је балска хаљина. Хаљине су често биле украшене правим драгим камењем, а шлепови су били дугачки и отмени.

Један од екстремних модних детаља ове ере било је ношење кринолина. Ова огромна подсукња висила је о струку и била је прекривена великом сукњом. И баш зато била је веома опасна, јер је кретање у њој било прилично неспретно.

Колико год да је кринолина била модерна, постала је један од најопаснијих одевних предмета. Била је веома запаљива - око 3.000 жена погинуло је када су се њихове кринолине запалиле.

 

Фото: Википедија

 

 

У Енглеској, током периода од само два месеца, пријављено је деветнаест смртних случајева који се приписују паљењу кринолина. Ниједна жена која је видела пламен није могла да помогне из страха да ће јој се сукња запалити. У Филаделфији, девет балерина је настрадало када је једну од њих окрзнула свећа у Континентал театру.

У другој половини 19. века, три догађаја су се спојила како би покренула женску моду у новом правцу. Проналазак машине за шивење знатно је побољшао брзину и квалитет шивења, измишљене су синтетичке боје које интензивно боје тканине, а модеран облик кринолина се променио и постао спљоштен у предњем делу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".