Najpoznatiji odevni predmet toga doba bio je korset, koji je pokrivao telo od struka do ispod grudi. Bio je čvrsto stegnut da bi obezbedio što uži struk, a takođe je stvarao efekat bujnih grudi.

Ništa manje pažnje nisu privlačile podsuknje, kojih je u svakom autfitu bilo od tri do šest i od kojih bi svaka bila pažljivo uštirkana u obliku zvona, zbog čega bi šuštale dok žena koja ih nosi hoda. Poslednja podsuknja, poznata kao nadsuknja, bila je napravljena od svile, pamuka ili satena i često je bila raskošno ukrašena čipkom i trakama.

 

Foto: Profimedia

 

 

Spoljni sloj odeće u viktorijansko doba zavisio je u velikoj meri od doba dana i godišnjeg doba. Haljine su se šile za jutarnje ili popodnevno nošenje, šetnju ili jahanje konja.

Jutarnja haljina je bila poznata kao haljina "za kuću" i obično je bila jednostavna. Često je imala duge rukave i visok dekolte sa malo ukrasa ili bez njih. Rub bi samo dodirivao pod, a mali šlep je bio uobičajen. Haljine za šetnju bile su šivene od bogatijih tkanina, a porub je bio malo kraći da bi se olakšalo kretanje.

Popodnevne haljine su uglavnom bile raskošne, a dekoltei su bili prilično izraženi. Napravljene od skupih tkanina i često sa šlepom, ove haljine su se nosile prilikom posete prijateljima ili za prijeme u nečijem domu. Raskošnost haljine odgovarala bi rangu ljudi koje ste posetili.

Večernje haljine kreirane su od bogatih tkanina kao što su saten i svila. Izrezi su bili visoki, a rukavi dugi, ali ne i raskošno ukrašeni, da bi se sprečile nezgode za stolom.

Najraskošnija haljina bila je balska haljina. Haljine su često bile ukrašene pravim dragim kamenjem, a šlepovi su bili dugački i otmeni.

Jedan od ekstremnih modnih detalja ove ere bilo je nošenje krinolina. Ova ogromna podsuknja visila je o struku i bila je prekrivena velikom suknjom. I baš zato bila je veoma opasna, jer je kretanje u njoj bilo prilično nespretno.

Koliko god da je krinolina bila moderna, postala je jedan od najopasnijih odevnih predmeta. Bila je veoma zapaljiva - oko 3.000 žena poginulo je kada su se njihove krinoline zapalile.

 

Foto: Vikipedija

 

 

U Engleskoj, tokom perioda od samo dva meseca, prijavljeno je devetnaest smrtnih slučajeva koji se pripisuju paljenju krinolina. Nijedna žena koja je videla plamen nije mogla da pomogne iz straha da će joj se suknja zapaliti. U Filadelfiji, devet balerina je nastradalo kada je jednu od njih okrznula sveća u Kontinental teatru.

U drugoj polovini 19. veka, tri događaja su se spojila kako bi pokrenula žensku modu u novom pravcu. Pronalazak mašine za šivenje znatno je poboljšao brzinu i kvalitet šivenja, izmišljene su sintetičke boje koje intenzivno boje tkanine, a moderan oblik krinolina se promenio i postao spljošten u prednjem delu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".