Хормоналне промене које се догађају за време циклуса утичу у великој мери на промену тежине.

Неколико дана пре менструације започиње мењање хормона, ниво прогестерона опада заједно с естрогеном. Симптоми су накупљање килограма и умор. Поред поменутих хормона, који се сматрају главним кривцима, ево што још може утицати на накупљање килограма за време менструације.

Фото: Профимедиа

 

Задржавање воде у телу

Није само осећај у питању, у вашем телу се стварно накупља вода док трају ти дани у месецу. Алдостерон је хормон који распоређује воду по телу, а за време менструације његов ниво се смањује и тако утиче на ову непријатну појаву.

Жудња за нездравом храном

Није тајна да за време тих дана у месецу жене често посежу за нездравим намирницама, попут чоколаде и чипса, али научници нису до данас открили зашто се то догађа. Чврст и јасан разлог не постоји, али се верује да томе доприноси висок ниво прогестерона, отприлике исто се догађа у првим месецима трудноће, тврде научници и додају да прогестерон може појачати апетити, али питање је да ли му треба чоколада. Да ли се ради о психолошкој потреби? Вероватно организму не требају те намирнице, али ми их бирамо како бисмо се "утешиле". Закључак би био да се навике у исхрани мењају за време менструације.

Фото: Профимедиа

 

Прескачете вежбање

Будимо искрени - није лако мотивисати се на одлазак у теретану док вас муче менструални грчеви и умор. Комбинација ленчарења и конзумације слатко-сланих грицкалица могу бити одговор зашто сте зарадили килограме за неколико дана.

Фото: Профимедиа

 

Успорен рад пробаве

Ваши хормони (нарочито прогестерон) главни су кривци за надутост и гасове. Може се догодити да црева успорено раде, што ће резултирати нередовном столицом, тако да и то може бити разлог зашто вам вага показује бројку коју нисте очекивали.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".