Hormonalne promene koje se događaju za vreme ciklusa utiču u velikoj meri na promenu težine.

Nekoliko dana pre menstruacije započinje menjanje hormona, nivo progesterona opada zajedno s estrogenom. Simptomi su nakupljanje kilograma i umor. Pored pomenutih hormona, koji se smatraju glavnim krivcima, evo što još može uticati na nakupljanje kilograma za vreme menstruacije.

Foto: Profimedia

 

Zadržavanje vode u telu

Nije samo osećaj u pitanju, u vašem telu se stvarno nakuplja voda dok traju ti dani u mesecu. Aldosteron je hormon koji raspoređuje vodu po telu, a za vreme menstruacije njegov nivo se smanjuje i tako utiče na ovu neprijatnu pojavu.

Žudnja za nezdravom hranom

Nije tajna da za vreme tih dana u mesecu žene često posežu za nezdravim namirnicama, poput čokolade i čipsa, ali naučnici nisu do danas otkrili zašto se to događa. Čvrst i jasan razlog ne postoji, ali se veruje da tome doprinosi visok nivo progesterona, otprilike isto se događa u prvim mesecima trudnoće, tvrde naučnici i dodaju da progesteron može pojačati apetiti, ali pitanje je da li mu treba čokolada. Da li se radi o psihološkoj potrebi? Verovatno organizmu ne trebaju te namirnice, ali mi ih biramo kako bismo se "utešile". Zaključak bi bio da se navike u ishrani menjaju za vreme menstruacije.

Foto: Profimedia

 

Preskačete vežbanje

Budimo iskreni - nije lako motivisati se na odlazak u teretanu dok vas muče menstrualni grčevi i umor. Kombinacija lenčarenja i konzumacije slatko-slanih grickalica mogu biti odgovor zašto ste zaradili kilograme za nekoliko dana.

Foto: Profimedia

 

Usporen rad probave

Vaši hormoni (naročito progesteron) glavni su krivci za nadutost i gasove. Može se dogoditi da creva usporeno rade, što će rezultirati neredovnom stolicom, tako da i to može biti razlog zašto vam vaga pokazuje brojku koju niste očekivali.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".