Наука подржава вечерње вежбе и доказује да су пођеднако здраво и ефикасно као и јутарње вежбање. Покушајте да вежбате пре спавања и приметићете да ћете у сан утонути лако као перо.

Ако сте икада осетили изненадни налет енергије касно поподне, постоји разлог за то. Сетите се само колико бисте били изузетно активни пре спавања када сте били дете. То је зато што ваша телесна температура расте између 14 и 18 сати. Због тога је вероватноћа да ћете уложити више труда у своје вежбе. Поред тога, ако сте тркач, размислите о изласку на трчање увече. Једно истраживање је показало да трчање у мраку без ничега што би вас ометало чини да трчите брже.

Можда ћеш боље спавати.

Супротно популарном веровању, вежбање пре спавања заправо побољшава квалитет вашег сна. Лакше вам је да утонете у дубок сан, тврде истраживачи са ЕТХ Цириха. Осим тога, нема доказа да физичка вежба негативно утиче на квалитет сна.

Фото: Профимедиа

 

 

Мишићи боље реагују током ноћног вежбања

Однос тестостерона и кортизола је најбољи увече за раст мишића. Иако је ујутро више, ефекти изградње мишића раде у потпуности када сунце зађе. Боље је да се усредсредите на трчање на дуге стазе или дуже, али блаже вежбе да бисте их максимално искористили.

 

Можда ћете ослободити нагомилани стрес.

Понекад је тешко заспати због свих емоција и мисли које имамо. У овом случају, истезање пред спавање или јога су најбоље опције. Један преглед је открио да практиковање јоге пре спавања помаже да се раније удубите у сан. Такође је познато да смањује стрес и анксиозност, као и успорава ваш ум и продубљује дах. Ово последње пропушта више кисеоника у ваше тело, чинећи да се осећате опуштеније.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".