СТРАХ ОД ВИСИНЕ (Акрофобија)

Велики број људи не осећа се пријатно када је на висини, посебно ако не постоји заштитна ограда, а оваква нелагодност сматра се природном реакцијом. Међутим, акрофобичари осећају страх који по њих може бити паралишући до те мере да, чак иако је то оно што желе, не буду у стању да сиђу са висине која у њима изазива страх. Ова фобија може довести до снажних анксиозних напада и, мучнина. 

Фото: Депозитфото

 

 

СТРАХ ОД ЗАТВОРЕНОГ ПРОСТОРА (Клаустрофобија)

Једна од теорија је да страх од затвореног простора настаје комбинацијом окружења и генетских фактора. 

Уколико сте имали трауматично искуство у детињству (били сте закључани у неком простору или затворени неколико сати), ово присећање на опасност (било стварну или имагинарну) може да кулминира у реакцију страха када се поново нађете у истој ситуацији. Обично када се то деси долази до напада панике, анксиозности убрзаног пулса

СТРАХ ОД ДУБИНЕ (Таласофобија)

Страх од узбурканог мора и дубине, односно нелагода због чињенице да не могу дотакнути дно, и видети шта се налази испод, неки су од најчешћих разлога које људе коче у томе да се одржавају на површини мора. Такође, има и оних који у базену пливају попут светског рекордера, али их хвата паника на отвореноме мору. Већина страхова, ма какви били, произлази из психолошких блокада.

СТРАХ ОД СМРТ  (Некрофобија /Танатофобија)

Особе које се обично плаше смрти, и тога да се њима и њиховим ближњима нешто лоше догоди развијају висок интензитет анксиозности, некада и до нивоа панике када мисле о сопственом или туђем одласку са овог света. Анксиозност их прати скоро свакодневно и омета их у обављању животних активности. Избегавају се ситуације или информације које за тематику имају болест, умирање и смрт. Такви људи често избегавају сахране, посете гробљу или болницама како не би подстакли своје страхове. 

СТРАХ ОД ЈАВНОГ НАСТУПА (Глософобија)

У јавном наступу изложени смо проценама других, а то значи да постоји могућност да неко види и оне наше карактеристике које желимо сакрити, као што су несигурност и несавршеност. Честе последице су појачано знојене, муцање и блокада у говору и покретима. Људи смо, па као такви нерадо гледамо своје „мане“, а јавни наступ је баш прилика за то. У јавном наступу бојимо се да ће нас публика исмејати и да ћемо бити ћемо одбачени из групе.

 СТРАХ ОД ИНСЕКАТА (Ентомофобија)

Још увек се не зна шта узрокује ову фобију, али многи ће наћи разлоге као што су: да инсекти боду, неки гризу, неки као бубашвабе живе на прљавим местима, преносе различите болести, а некима изгледају као ситна чудовишта. Ипак, многи инсекти нису опасни по човека.

Чега се ви плашите?