Иако од давнина знамо да је органски мед, производ медоносних пчела веома благотоворан по читав организам. Веома је моћан антиоксиданс, спречава прехладе, јача имунитет, сузбија бактеријске и вирусне инфекције, а терапија је стручно зове апитерапија.

Мед се састоји од фруктозе, сахарозе, глукозе, воде и витамина, минерала и олигоелемената. Тај однос је различит у зависности од врсте и квалитета меда, а управо се томе и ради у овом тексту.

Сваки природни мед и посебне карактеристике за многобројне здравствене тегобе, а од тога и зависи који ћете конзимирати.

Фото: Профимедиа

 

 

ЛИПОВ МЕД

Овај мед има јако антисептичко дејство, а притом и умирује грло, желудац. Можемо га користити код прехладе, грипа, респираторних тегоба, али инфекција које изазивају стрептококи, стафилококи. Липов мед ће подстаћи знојење и погодан је током температуре.

 

БАГРЕМОВ МЕД

Он је фантастична за људе који имаје сметње са пробавним трактом, делује умирујуће, балансира читав организам својим лековитим својствима. Услед високог садржаја фруктозе могу га конзумирати и дијабетичари у ограниченим количинама.

 

ШУМСКИ МЕД

Он садржи 15 пута више минералних састојака и цветних врста. Богат је гвожђем, солима, те се препоручује за гинеколошке тегобе, јачање крви, анемију, процесу раста.

 

КЕСТЕНОВ МЕД

Њега ћете препознати по специфичном и јаком мирису, горчег је и ароматичнијег укуса. Може помоћи код тегоба са желуцем, жучи, чирева, жутице, бактерија у мокраћним каналима.

У гробовима египатских краљева први пут су пронађени ћупови са медом, а након тога постао је неизоставан састојак у алтернативној медицини, козметологији, фармацији. 

Огрански мед се спомиње и у древној кинеској медицини, а у ајурведи “Књизи живота” сматра  се еликсиром младости, здравља и лепоте.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".