Прање зуба је свакодневна рутина о којој данас и не размишљамо превише. Ипак, сви имамо различиту навику када су одређени редоследи радњи у питању, а то се највише односи на квашење четкице. Да ли је поквасите пре или после наношења пасте? 

Фото: Профимедиа

 

Према Луису Мариону, парадонтологу и професору на Универзитету у Пенсилванији прво треба да поквасимо четкицу за зубе.

- Сува влакна, чак и ако је четкица супер мека, имају јаку абразивну моћ. Абразија зуба, односно трошење тврдог зубног ткива и повлачење десни услед тога, велики је проблем који виђамо свакодневно, посебно код млађе популације - рекао је професор и открио шта се дешава када четкицу квасите после пасте.

- Ако четкицу поквасите тек након што сте на њу нанели пасту за зубе, влакна се вероватно неће сасвим потпуно поквасити. То није велики проблем ако сте навикли да перете зубе лаганим и нежним покретима. Ипак, већина људи то не ради - истиче овај стручњак.

Фото: Профимедиа

 

Оно што ретко ко зна, то је да се конац за зубе користи пре прања зуба.

Већина људи прави ову грешку, а професор је објаснио да се конац правилно користи пре прања зуба четкицом. На тај начин, конац за зубе извлачи нечистоћу накупљену између зуба. Уколико прво оперете зубе и постигнете жељену чистоћу и свежину, концем кварите ефекат. Такође, најбоље је прање зуба завршити четкањем језика и испирањем уста водицом за уста, преноси "Мондо".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".