Бели лук је веома здрава намирница и зато је препорука конзумирати га у току хладних зимских дана, јер детоксикује организам и јача имунитет.

Бели лук садржи алицин, који се ослобађа након што загризете бели лук. Алицин убија различите врсте бактерија, има антисептички ефекат, спречава репродукцију микроорганизама. Постоји неколико разлога зашто је добро уврстити га у исхрану.

Ево шта се дешава са нашим телом ако сваки дан једемо бели лук:

1. Бели лук штити кардиоваскуларни систем. Један чен белог лука сваки дан ће помоћи при јачању крвних судова, стимулисаће циркулацију крви и смањити концентрацију холестерола у телу. Бели лук помаже у снижавању крвног притиска.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Према научним истраживањима бели лук смањује и шећер у крви за приближно 25%.

3. Бели лук ће ојачати имунитет, неутралисаће слободне радикале и токсине који штете организму.

4. Бели лук се бори против паразита у људском телу.

5. Бели лук подстиче производњу желудачног сока (ово стимулише апсорпцију гвожђа), регулише функционисање панкреаса, поправља апетит.

6. Бели лук може да успори процес таложења соли, штити од разарања и обнавља хрскавицу и зглобно ткиво, служи као превенција остеоартритиса.

Фото: Профимедиа

 

 

7. Бели лук је изузетно богат антиоксидансима, флавоноидима, витаминима Б, киселинама, који су у стању да регенеришу кожу, дају јој еластичност, боре се против настанка акни и раних бора.

8. Нутриционисти и заговорници правилне исхране верују да увођење белог лука у исхрану изазива губитак тежине.

(Србија Данас)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".