Судско веће које суди Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и осталим припадницима криминалног клана који се терети за седам убистава у Србији, силовање, трговину дрогом и држање оружја, требало би током наредне недеље да саопшти који ће докази бити извођени током поступка.

На припремном рочишту, подсетимо, тужилаштво и одбрана највише су се спорили о комуникацији и фотографијама прибављеним из Француске, али и исказима тројице сведока-сарадника.

Међународна правна помоћ

- Тужилаштво је предложило да се пресретнута Скај комуникација изведе као доказ који је добијен путем међународне правне помоћи, наводећи да је она прибављена на законит начин. Међутим, адвокати одбране, као и сами оптужени, тврдили су да је овај доказ незаконит и да не може да буде коришћен током суђења, као и да европски судови већ одбацују овај доказ. Окривљени су чак отишли и корак даље тврдећи да су фотографије фото-монтажа, а Беливук се судији обратио речима да "ако Скај прође, и она може једног дана да се нађе на оптуженичкој клупи" - подсећа саговорник Курира и објашњава да у овом предмету још увек није донета одлука о томе да ли ће Скај бити коришћен као доказ.

Подсетимо, преко Скаја, апликације за коју су криминалци веровали да је заштићена и да нико не може да је прати или прислушкује, Беливук и Миљковић су осталим члановима групе давали инструкције, организовали бруталне ликвидације и размењивали фотографије мучења и касапљења жртава у кући страве у Ритопеку. На појединим фотографијама са Скаја које су доспеле у јавност види се како насмејани позирају поред крвавих жртава.

- У суштини, практично осим једне неправоснажне судске пресуде, инспектору Божидару Столићу, који је осуђен због сарадње с Беливуковим кланом, у којој је суд прихватио Скај као валидан доказ, судска пракса о том доказу не постоји. Међутим, треба нагласити да у случају Беливук Скај и није кључни доказ.

Најважнији доказ у том предмету су искази сведока-сарадника, и чак и да суд одбаци Скај, њихова признања уз остале материјалне доказе могла би да буду довољна за пресуду - открива наш саговорник упознат са случајем и додаје:

Детаљни описи

- Управо на основу комуникације са Скаја која је достављена Србији прикупљени су сви други докази и она је за то била од великог значаја. Тужилаштво има исказе чак три сведока-сарадника, који су до детаља описали отмице, мучења, убиства, али и начин на који су оптужени пробали да се реше доказа у случају седам убистава. Осим тога, ту су искази и других сведока, затим бројни материјални и ДНК трагови, али и фотографије и разговори које су прибавиле наше безбедносне службе на терену - открива извор Курира и закључује:

- Са Скајем или без Скаја, тужилаштво има довољно доказа.

Случај из Италије није прихваћен на суду

Скај комуникацију као доказ против криминалних група неки судови у Европи одлучили су да одбаце.

- Судови у Холандији, Белгији и Италији последњих месеци су замрзли судске поступке, или чак одбацили оптужнице у којима је тужилаштво као доказ предложило Скај комуникацију. Најсвежији пример је случај који је недавно одбачен пред судом у Италији. Наиме, италијански Врховни суд заузео је став да ова комуникација не може да се користи на суђењу и да је овај документ заправо размена информација између полиција различитих земаља, због чега немају доказну снагу. То практично значи да европски судови Скај комуникацију третирају као оперативни податак, који је за циљ имао да усмери истрагу у правцу прикупљања доказа, што се у случају Беливук и догодило - објашњава саговорник Курира и додаје:

- У овом предмету кључни су искази сведока-сарадника и чак и да Скај падне и у Србији, нема опасности да би се судски поступак обуставио због недостатка доказа.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".