О окупљању је обавештена косовска полиција, која ће појачано обезбеђивати путеве ка манастиру.

Према најавама из Патријаршије СПЦ, централни догађај биће света литургија коју ће, поводом празника Покрова Пресвете Богородице - славе Пећке патријаршије, предводити поглавар СПЦ. После литургије, Порфирије ће, у складу са обичајем који дуже од века негује Српска црква, бити свечано уведен у трон пећких патријараха.

У свети престо Његову светост увешће по чину и годинама најстарији архијереј - митрополит дабробосански Хризостом, који ће му уручити симболе части патријарха - панагију, жезал (штап) и свечану одежду - зелену мандију. По завршеном церемонијалу, патријарх ће одржати беседу.

Овим чином, по вековној традицији СПЦ, биће заокружен процес Порфиријевог преузимања дужности српског првојерарха. Устоличење у манастиру Пећка патријаршија, како тумаче у СПЦ, има вишеструку симболику.

Фото: П.Милошевић

 

 

- Пећка патријаршија, уз Београд и Сремске Карловце, једно је од три седишта СПЦ - објашњавају у Патријаршији у Београду.

- Такође, овај манастир древни је центар српског православља, а устоличењем нових црквених поглавара на овом месту оваплоћује се њихова директна духовна веза са првим архиепископом Светим Савом. Инсистирањем на обичају двоструког устоличења наша Црква показује своју непоколебљиву приврженост Косову и Метохији, као својој духовној матици.

Пећка патријаршија је по карактеру ставропигијални манастир, што значи да је изузет из епархије на чијем се простору налази и да њиме управља лично патријарх српски.

- Пећка патријаршија, просто речено, његова је кућа - објашњава наш саговорник из Цркве.

У СПЦ наглашавају да је посета патријарха Порфирија Пећи искључиво молитвене природе и да не очекују инциденте, нити непријатности, иако су се појавиле сумње да би власти у Приштини могле да његов долазак искористе за изазивање нереда. Према сазнањима нашег листа, Порфиријева посета уредно је најављена и приштинским и међународним органима на КиМ.

- Обавештени су о природи овог догађаја и засад нема процена које говоре да било шта може да поквари свечаност - кратко нам је речено у СПЦ.

СВЕЧАНИ ДОЧЕК

Патријарх Порфирије стигао је јуче у Призрен, где га је, пред Саборном црком Светог Ђорђа дочекао владика рашко-призренски Теодосије, са свештеницима са КиМ. Поглавар СПЦ стигао је у друштву више епископа, као и руским владиком будимпештанским Иларионом Алфејевим.

ИЗ ПРИШТИНЕ РАМПА ЗА ПЕТКОВИЋА

Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, упркос у целости испоштованој процедури, власти привремених институција из Приштине забраниле су долазак на устоличење патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији.

- Ово је десети пут да власти у Приштини на челу са Аљбином Куртијем демонстрирају силу и самовољу и забрањују Петковићу да посети јужну српску покрајину. Реч је о бруталном кршењу споразума, како оног о слободи кретања, тако и споразума о званичним посетама - наведено је у саопштењу Канцеларије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".