Ради се о важном арехеолошком открићу, које је било могуће када је због суше пао ниво воде у подземном Аждајином језеру у Петничкој пећини.

Тада је откривена и до сада непозната дворана, а пронађени су скелетни остаци више од 20 особа и остаци керамичких посуда из 4. или 5. века. О детаљима истраживања говорио нам је Владимир Пецикоза, арехолог Истраживачке станице Петница, који је члан овог тима.

- Нама је велика част што смо били део овог истраживачког тима. Као Истраживачка станица Петница и нешто што је за нас јако важно, јесте што је Петничка пећина предмет нашег истраживања. Тако је настало ово откриће, зато што је део наших образовних програма, активности које се реализују у Петничкој пећини приметио тај пад нивоа воде. Онда су били обавештени наши другари, спелеолози из Друштва истраживача Владимир Мандић Манда, који су позвали мене, и ми смо, заправо, први који смо открили тај део истраживања - каже Владимир Пецикоза, археолог Истраживачке станице Петница. 

- Након тога укључује се Завод за заштиту споменика, који ће бити главни носилац овог истраживачког посла и ово стварно представља археолошки једно важно откриће из разлога што је јединствено, нема до сада овако забележних ситуација у Европи, а и бројност индивидуа, које смо пронашли у самој пећини говори у прилог томе - додаје Пецикоза.

После специјалистичких анализа, очекује се наставак истраживања у Петничкој пећини и њеној широј околини.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".