Највећи хришћански празник Васкрс ове године се прославља 5. маја.

Празнику увек претходи страсна или страдална недеља, последња седмица великог Васкршњег поста током које црква прописује строги пост на води.

Међутим, ове године датум Васкрса значи и да празник рада 1. мај, који у нашој земљи многи обележавају роштиљањем у природи, пада у сред страсне недеље, тачније на Велику среду.

Шта о томе каже црква, открива нам отац Радослав Савовић, старешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

- На Велику среду је Јуда издао Христа. Стицајем околности и 1. мај ове године пада у среду. Али, то је ствар вере. Они који верују сигурно тај дан неће роштиљати, него ће наставити пост до Васкрса, па ће онда славити празник - истиче свештеник.

Фото: Профимедиа

 

Он додаје и како 1. мај и Васкрс немају баш никакве везе једно с другим.

- Први мај је некакав раднички празник, мада су околности под којим је настао биле сасвим другачије. А Васкрс је Васкрс. Први мај није црквени празник. Цвети су велики празник, Господњи празник када се једе риба, али се не прекида пост - објашњава отац Радослав истичући како 1. мај није разлог због којег ће верујући људи прекинути пост пре Васкрса, и то у последњој, страсној недељи која би требало да се испости на води.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО: