Пробно гађање обављено је у среду и имало је за циљ „повећавање борбене ефикасности и моћи“ крстарећих ракета распоређених у Корејску народну армију „за операцију тактичких нуклеарних бомби“, саопштила је Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

Истичући да је пробно лансирање још једно јасно упозорење „непријатељима“, Ким Џонг Ун је рекао да земља „треба да настави да шири оперативну сферу нуклеарних стратешких оружаних снага како би одлучно одвратила било какву ратну кризу у било ком тренутку и потпуно преузела иницијатива у њој “, наводи КЦНА.

Медији у Пјонгјангу су у понедељак саопштили да је војска изводила нуклеарне тактичке вежбе усмерене на Јужну Кореју у протекле две недеље, у знак протеста због недавних заједничких маневара јужнокорејских и америчких снага у којима је учествовао и носач авиона САД, наводи Ројтерс.

КЦНА је известила да су две ракете које су пробно испаљене у среду летеле 10,234 секунде и „јасно погодиле мету удаљену 2.000 км “.

Портпарол америчког Стејт департмента одбио је да коментарише лансирања и саопштио да Вашингтон остаје фокусиран на блиску координацију са савезницима и партнерима у решавању претњи које представља Северна Кореја.

Севернокорејске крстареће ракете обично изазивају мање интересовања од балистичких ракета јер нису експлицитно забрањене према резолуцијама Савета безбедности УН, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".