Свима је добро познато колико мед позитивно утиче на имунитет, међутим, количина овог природног заслађивача није увек иста за свакога, упозорава руска нутриционисткиња Ана Кошечкина.

Фото: Профимедиа

 

- Не постоје јасни стандарди који би одређивали тачну количину меда која се може појести у току дана. Ако особа једе много слаткиша, угљених хидрата, глукозе и фруктозе сваког дана, онда свакако не треба да претерује са медом. Можемо да претпоставимо да просечна особа дневно поједе око 100 грама шећера, а препорука је нешто нижа - од 70 до 90 грама. Шећер се налази у готово свим намирницама. Зато је корисно уносити не више од три до пет кашичица меда дневно да бисте имали корист, али не и да бисте нанели штету свом телу, као што су, на пример, повећање телесне тежине, појава каријеса... - објашњава Кошечкина.

Фото: Профимедиа

 

Поред количине, веома је важно у које доба дана конзумирате мед.

- Мислим да то зависи од тога са чиме га узимате. Ако се комбинује са производима који садрже кофеин, онда је боље ујутру. На пример, чај или кафу са медом је најбоље узимати пре подне. Мед нема супстанце за које је важно да се узимају у неко одређено доба дана. Али због чињенице да има доста угљених хидрата, вероватно је боље да га конзумирате у првој половини дана, тако да тело има времена да ове састојке искористи за енергију, а не за масти - саветује нутриционисткиња.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".