Брз начин живота често подразумева и нередовну исхрану, која се углавном своди на намирнице које значајно убрзавају процес старења, чега многи нису свесни.

Ово су главне категорије намирница које убрзавају процес старења, а често су на нашем тањиру и у свакодневној су нам исхрани, те би требало да их избегавамо.

Пекарски производи

Пекарски производи обилују доданим шећерима и мастима, што може довести до дебљања и лошег здравља зуба. Наиме, шећер подстиче нездрави микробиом, а такође делује и проупално на наш организам. Конзумација хране богате шећером и мастима може убрзати процес старења.

Помфрит

Своју глад и жељу за сланим често утолимо прженим кромпиром, али храна припремљена на овај начин, уз додатак соли, неповољно утиче на кожу. Намирнице које се прже у уљу на високим температурама ослобађају слободне радикале, који јако оштећују ћелије и засигурно убрзавају прве знакове старења.

Фото: Профимедиа

 

Чипс од кромпира

"Конзумација трансмасних киселина стимулише интерлеукин 6 у телу", објашњава Лиса Хајим, оснивачица "The WellNecessitiesa" и додаје: "Интерлеукин 6 маркер је упала која је повезана са старењем. Осим тога, пржена храна може ослабити станично дисање и смањити имунолошке функције у телу. Ако жудиш за нечим хрскавим, испробај крекере од целовитих житарица или насецкано поврће попут штапића тиквица или целера.

Млечни производи

Млечни производи некоме заиста могу да задају проблеме. Научници су потврдили да млеко може да доведе до појаве акни, али и до настанка бора на лицу. Некоме млечни производи утичу на упале у телу, док другима баш пријају. Све зависи од особе, до особе.

Фото: Архив Новости/Профимедиа

 

Готови и залеђени оброци

Залеђени оброци често су богати натријумом. Натријум придоноси задржавању воде и целокупном подбулом и остарелом изгледу.

Слаткиши

"Прерађени шећер може довести до инсулинске резистенције и дебљања", каже нутриционистица Орлик Леви. "Осим тога, претеран унос слаткиша може негативно утицати на здравље зуба, а једно је сигурно, ништа те неће брже постарати од покварених зуба." Наиме, шећер узрокује упалу, која је главни инхибитор здраве, лепе коже. Да ствар буде гора, шећер такође оштећује колаген и еластин, који су одговорни за младалачки изглед коже.

Фото: Предраг Митић

 

Алкохол

Повремена чаша вина не штети, али испијање прекомерне количине алкохола, посебно слатких пића, узрокује слободне радикале. Алкохол такође одузима телу витамин А, антиоксиданс који је неопходан за обнављање станица. Стога, ако конзумирате алкохол, радије посегните за пићима без доданих шећера, попут вина. Такође, припазите да алкохол уносите у умереним количинама и уносите довољну количину воде.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".