Свака стаклена тегла или боца коју користите за чување хране мора бити подвргнута овом поступку, чак и ако је потпуно нова. Све што има чврсти поклопац штити храну од спољних бактерија, али ако није правилно стерилисано направиће штету унутра. Бактерије ће брзо смањити рок трајања ваше хране и могу бити опасне за оне који је једу.

Због тога је то веома важан корак који не би требало да прескочите, а срећом - уопште није тако тежак. А добра вест је и да стерилизација не зауставља само раст бактерија које кваре храну, већ и продужава њихов рок трајања.

Постоји неколико начина на које можете стерилисати тегле и стаклене флаше - кувањем, загревањем у рерни, прањем у машини за судове или у микроталасној пећници.

Фото: Профимедиа

 

Како стерилисати тегле и боце у рерни?

Стерилизација у рерни је најтрадиционалнији и најефикаснији начин. Тегле и боце темељно оперите топлом водом и течношћу за прање и исперите. Не треба потом да их сушите кухињском крпом или пешкиром, већ ставите лист папира за печење на плех у вашој рерни (не на дно рерне!) и послажите их пазећи да се не додирују. Загрејте рерну на 140°Ц и сушите тегле и боце око 15-20 минута.

Како стерилисати тегле и боце на шпорету?

Можете да их прокувате на рингли, а можда ће вам бити потребно више пригодних шерпи и понављање поступка да бисте правилно обавили стерилизацију, посебно ако их је већи број.

Оперите тегле и боце врелом водом са сапуном и исперите. Немојте да их сушите, већ их ставите у шерпу коју ћете да напуните водом одмах испод ивица. Млака вода је најбоља. Пустите је да проври, поклопите и кувајте најмање 10 минута, а потом искључите ринглу и оставите боце и тегле да ту стоје док не буду спремне за употребу. Наравно, најбоље је да их користите што је пре могуће након стерилизације.

Фото: Профимедиа

 

Како стерилисати тегле и боце у машини за прање судова?

Ако имате машину за прање судова ово је одлична опција, али имајте на уму да ћете потрошити више воде него помоћу других метода стерилизације, па је користите само ако стерилишете тегле и флаше на велико.

Напуните машину за прање судова чистим теглама (ако користите старе тегле, прво ћете морати да их исперете), подесите машину на највишу температуру и сачекајте да одради своје. Кад се циклус заврши, оставите их у машини да се мало охладе и вадите их по потреби.

Како стерилисати тегле и боце у микроталасној пећници?

Оперите добро тегле и боце и не сушите их, већ ставите у микроталасну пећницу, подесите је на највишу температуру и оставите да стоје унутра 60 секунди. На овај начин немојте стерилисати поклопце, посебно не металне јер лако могу да се запале!

Како стерилисати поклопце и затвараче?

Највише су изложени штетним бактеријама, па о њима посебно треба да поведете рачуна.

Поклопце можете да ставите у кључалу воду да се стерилишу тако што ћете их оставити да кувају на рингли 10 минута (ако на себи имају гумени додатак – скините га и посебно оперите у узаврелој води), или да посуду са поклопцима напуните прокуваном водом.

Фото: Профимедиа

 

Обавезно послушајте и ове савете:

Добро проверите своје тегле и боце пре стерилизације, ако имају пукотине или нека друга оштећења без разнишљања их одбаците. Исто учините и са поклопцима.

Увек стерилишите више тегли или боца него што мислите да ће вам бити потребно. Може да се догоди да нека од њих напукне, или да једноставно имате више припремљених намирница него што вам се чинило да ће их бити.

Најбоље је да процес стерилизације започнете око 20 минута пре него што ће вам тегле и флаше бити потребне: користите их одмах након што су стерилисани, само тако ћете бити сигурни да на њих неће навалити штетне бактерије.

И ово је веома важно: тегле, флаше и храна коју у њих стављате морају да буду исте температуре како бисте избегли било какве ломове. Топла храна иде у вруће тегле, а хладна у хладне тегле.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".