Име Мирјана Николић скоро ником не звучи познато, али њен лик свакако јесте, с обзиром на то да је у питању српска хорор икона, која је тумачила лик тајанствене вампирице у филму “Лептирица”, који је режирао Ђорђе Кадијевић.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

Мирјана Николић је завршила историју уметности, али је због своје лепоте и младалачког изгледа добила улогу код Соје Јовановић у филму “Силом отац”. Редитељка је Мирјану запазила на улици и одушевила се њеним изгледом. Уследило је још неколико мањих улога на филму и телевизији, да би прву главну улогу добила баш код Ђорђа Кадијевића у филму “Лептирица”.

Тај филм је уписан златним словима у историју нашег, али и страног хорор филма. Емитован је на свим континентима и налази се у многим књигама из историје овог жанра. Када је Ђорђе Кадијевић режирао овај филм, изабрао је Мирјану управо због њене љупкости, јер му је то било потребно као контраст у односу на чудовиште које је играла.

Редитељу је као инспирација за филма “Лептирица” послужила приповетка Милована Глишића “После двадесет година”, која је прављена на основу народних предања. У забитом селу, наиме, страдају воденичари. Ноћу их напада вампир Сава Савановић. Уверени да морају да се ослободе вампира, сељани крећу са глоговим коцем да траже његов гроб. Главне улоге у филму тумачили су још и Петар Божовић, Слободан Перовић, Васја Станковић и Танасије Узуновић.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

Легенде о овом филму и страху који је сејао иду дотле да је један човек у Скопљу на премијери доживео срчани удар и умро. Након тога су сви желели да погледају такав страшан филм.

Након овог филма одиграла је још понеку улогу, а онда потонула у заборав. Код Кадијевића је одиграла још пар споредних улога, а онда заувек престала да се бави глумом.

У једном интервјуу, Ђорђе Кадијевић је изјавио како није имао пуно контаката са њом након што је глумила у серији “Вук Караџић”, која је и њена последња улога у животу. Случајно ју је једном срео непосредне пре њене смрти, 2012. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/РТС

 

 

Жао му је било што није успела да види колико је горепоменут филм и њена улога значила публици широм света, па је у њену част након тога организовао специјалну пројекцију филма у њено сећање.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Тања Бошковић - ретроспектива каријере

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".