Бојану је на вечни починак последњом молтивом послао патријархов викарни епископ Иларион.

- Да сви наставимо да поџавамо нашом љубављу и вером Бојану на тајном путу са Богом. Наше добра вера њој је сада потребна. Тугу коју осећамо је израз наше љубави. Потребно нам је да преважиђемо грехе Божјом милошћу. Да сви сретнемо једног дана у царству небеском, Бојану обасјану радошћу и васкрсењем - рекао је Иларион.

Ко је епископ Иларион?

Српски глумац Растко Лупуловић, којег Србија памти по улози Миланчета у популарној серији "Отворена врата", замонашио се и узео име Иларион.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве именовао га је у патријарховог викарног епископа новобрдског.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

- Хиротонија изабраног Епископа новобрдског архимандрита Илариона (Лупуловића), игумана манастира Драганца код Гњилана, којег је на редовном заседању одржаном у Београду од 15. до 20. маја 2022. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао за викара Патријарха српског са титулом Епископ новобрдски, биће обављена у недељу, 20. новембра 2022. године са почетком у 9 часова, у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије са архијерејима и свештенством - пренели су из информативне службе СПС.

На самој служби рисуствовали су патријарх Порфирије, као и митрополит Јоаникије. Пре самог чина хиротоније, одржава се чин наречења.

Глумац је раније говорио о томе да никада није зажалио што је постао монах.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Драгана Милосављевић Јовановић

 

 

- Никада нисам зажалио нити сам се покајао што сам постао монах. Напротив, често ми се догађа да Богу благодарим што ми је помогао да се определим за овај пут јер, наравно, све је засновано на човековој слободној одлуци. Без слободне одлуке свакога од нас нема ни праве слободе. Љубав и слобода је оно нешто за чим сам ја кренуо - испричао је за Лапуловић у једној емисији.

Од 1992. године почео је редовно да посећује Високе Дечане, а његову одлуку да остане у манастиру, благословио је 1996. године тадашњи игуман, садашњи Епископ рашко-призренски Теодосије. Као искушеник провео је две године, и коначно замонашен је на празник Св. краља Стефана Дечанског 1998. године у чин мале схиме добивши монашко име Иларион, по Светом Илариону Великом.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

- Најбитнија ствар код мене је моје обраћење у хришћанство. Стицајем околности сам почео да одлазим у цркву. То ми је помогло да се спустим на земљу из неких мистификаторских облака. Уопште, хришћанин-православац је моје најближе одређење. Осећам се засићеним од рока и свега тога. Рок је негде у складу са општим начином живота, општом површношћу. Кад одем на Академију, изђускам се и вратим се кући празан и туп. На литургију одем са истим расположењем, са потребом да доживим катарзу, али кући дођем сређен и миран... У сусрету са вером и традицијом, долазиш до хармоничног разрешења својих немира, а у рок животу долази до прикривања тих немира или потпуног отупљивања свих емоција. Зато људи у року изгубе ту неку креативну црту, истроше се, истроше се, истроше се... - рекао је Растко у једном интервју који је дао неколико месеци након што се замонашио.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: