Ime Mirjana Nikolić skoro nikom ne zvuči poznato, ali njen lik svakako jeste, s obzirom na to da je u pitanju srpska horor ikona, koja je tumačila lik tajanstvene vampirice u filmu “Leptirica”, koji je režirao Đorđe Kadijević.

Foto: Jutjub printskrin/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

Mirjana Nikolić je završila istoriju umetnosti, ali je zbog svoje lepote i mladalačkog izgleda dobila ulogu kod Soje Jovanović u filmu “Silom otac”. Rediteljka je Mirjanu zapazila na ulici i oduševila se njenim izgledom. Usledilo je još nekoliko manjih uloga na filmu i televiziji, da bi prvu glavnu ulogu dobila baš kod Đorđa Kadijevića u filmu “Leptirica”.

Taj film je upisan zlatnim slovima u istoriju našeg, ali i stranog horor filma. Emitovan je na svim kontinentima i nalazi se u mnogim knjigama iz istorije ovog žanra. Kada je Đorđe Kadijević režirao ovaj film, izabrao je Mirjanu upravo zbog njene ljupkosti, jer mu je to bilo potrebno kao kontrast u odnosu na čudovište koje je igrala.

Reditelju je kao inspiracija za filma “Leptirica” poslužila pripovetka Milovana Glišića “Posle dvadeset godina”, koja je pravljena na osnovu narodnih predanja. U zabitom selu, naime, stradaju vodeničari. Noću ih napada vampir Sava Savanović. Uvereni da moraju da se oslobode vampira, seljani kreću sa glogovim kocem da traže njegov grob. Glavne uloge u filmu tumačili su još i Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Foto: Jutjub printskrin/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

Legende o ovom filmu i strahu koji je sejao idu dotle da je jedan čovek u Skoplju na premijeri doživeo srčani udar i umro. Nakon toga su svi želeli da pogledaju takav strašan film.

Nakon ovog filma odigrala je još poneku ulogu, a onda potonula u zaborav. Kod Kadijevića je odigrala još par sporednih uloga, a onda zauvek prestala da se bavi glumom.

U jednom intervjuu, Đorđe Kadijević je izjavio kako nije imao puno kontakata sa njom nakon što je glumila u seriji “Vuk Karadžić”, koja je i njena poslednja uloga u životu. Slučajno ju je jednom sreo neposredne pre njene smrti, 2012. godine.

Foto: Jutjub printskrin/RTS

 

 

Žao mu je bilo što nije uspela da vidi koliko je gorepomenut film i njena uloga značila publici širom sveta, pa je u njenu čast nakon toga organizovao specijalnu projekciju filma u njeno sećanje.

BONUS GALERIJA: Tanja Bošković - retrospektiva karijere

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".