Никола Ђуричко постигао је велики успех улогом Јурија у чувеној серији браће Дафер "Чудније ствари". Одушевљени његовим глумачким задатком били су и главна глумица ове ТВ серије Винона Рајдер и славни писац Стивен Кинг. Претходне улоге нашег глумца могле су и да наговесте његов холивудски успех, а њему је глума у генима.

ФОТО: К. Михаијловић/Профимедиа

 

Ђуричко у "Чуднијим стварима" игра Руса Јурија, откаченог шверцера и шаљивдижију који ужива у лошем хумору и хрскавом путеру од кикирија подједнако као и у новцу.

Четврта сезона хит серије имала је премијеру ове године, а још 1955. бака Николе Ђуричка глумица Томанија Ђуричко дебитовала је на филму. Било је то у остварењу Жоржа Скригина "Њих двојица" у којем је играла Милку.

Фото: принтскрин јутјуб RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Томанија која се родила 1914. у Шапцу играла је у бројним филмским и телевизијским остварењима као што су "Буђење пацова", "Камионџије", "Повратак отписаних", "Врућ ветар", "Све ће то народ позлатити", "Изгубљени рај".

Као једногодишња девојчица, у јеку Првог свестског рата, завршила је у Ници у Француској, где је касније, заједно са осталом децом, први пут наступала на сцени. Циљ тих приредби била је да се у младим наследницима пробуди патриотски дух.

Фото: принтскрин јутјуб RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Томанија је потом глумила у бројним путујућим позориштима. "Тешко смо живели, није било новца, а лишавали смо се готово свега. Али, бескрајно смо волели позориште, испуњавало нас је најздравије другарство и осећали смо да смо срећни", испричала је једном приликом глумица.

Следећа адреса у њеном животу било је Панчево, а четири године је играла у Београдском драмском позоришту. Била је добитница бројних признања, али су је ипак отпустили, што је она без питања прихватила. Али није желела пензију, почела је да ради у Народном позориштм где је често била занемарена упркос њеним великим достигнућима.

Фото: принтскрин јутјуб RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Важно је рећи да јој је жири филмског фестивала у Риму 1966. доделио прву награду за женску улогу у филму "Човек са фотографије" Владимира Погачића.

- Увек када бих добила улогу, обузимао ме је страх. Догађало ми се и да заплачем читајући први пут текст улоге. Дубоко сам преживела судбину сваке жене коју сам тумачила на сцени, поручила је Томанија која је са супругом Ђорђем Ђуричком добила сина пилота, оца Николе Ђуричка, и ћерку библиотекарку.

У породици Николе Ђуричка важи једно правило: мушки наследници се зову или Ђорђе или Никола.

(Блиц жена)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Горица Поповић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".