Павле Вуисић, био је један од омиљених глумаца, али мало ко зна тајну везану за смрт ове легенде. Наиме, Павле је преминуо 1. октобра 1988. године, а да великан српског глумишта више није са нама, није знао нико, осим лекара и његове супруге Мирјане.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Павле је у тестаменту тражио да се за то не сазна, јер је хтео да напусти овај свет без велике помпе.

- Молим да се смрт објави три дана после погреба.

На сахрани није било никог, само његова Мирјана. Није било умрлице, ни слике. И један поп ког је довела. И није му рекла ко је покојник.

- Само сам рекла да се зове Павле... - навела је његова удовица.

Фото: Архива Новости

 

"Тестамент Павла Вуисића, рођеног од мајке Радмиле и оца Миша, који дана првог новембра 1982. године, при чистој свести и здравога ума саставља ову поруку. Мирјани, жени ми, све што имам за случај да одапнем, остављам, с тим да разумно распрода или отуђи имовину моју, односно своју, а ако не буде у стању да имовином располаже, да то само суд може урадити. Мирјана, ако после мене остане, има да ме сахрани са свим адетима и честима цркве православне, са шест попова да се пред мојим телом виде и чују. Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Овијех шест попова (које за инат хоћу) да све оно што се око гроба ради, раде и шуте. Шуте (ћуте). Нека у себи пјевају. Пошто мислим мрети, што бих и онако све ово писао, још да вас замолим да ми никакав комунист ни говора, али нити једне речи не проговори, јербо ћу се у гробу преврнути и не само преврнути, већ и устати из гроба да га ноћу морим и да му, њему и свима, колико их је на свету, је*** матер..."

- Павле Вуисић, својеручно, латиницом, пред смрт, кад-тад.

Тестамент је оригинално објављен у биографији Павла Вуисића "После фајронта", аутора Александра Ђуричића. Интересантно је и то да је једном када је почео да се дели и умножава по мрежама из њега, случајно или намерно, избачена једна реч - комунист, што је потпуно променило смисао написаног.

Испало је да глумац није желео да му на сахрани ико држи говор што није истина. Све написано након односи се искључиво на његову жељу да то не учини неки комуниста. Ово је у разговору за Недељник од пре неколико година објаснила и Павлова удовица Мирјана.

БОНУС ГАЛЕРИЈА:  Слике из приватног албума - Стево Жигон

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".