По завшетку класичне гимназије Милан се из Сплита запутио у Београд. Иако су његови родитељи желели да студира медицину, њему је у глави искључиво била глума, која се у то време могла студирати само у два града.

‒ Пријемни испит био је прво у Београду, а тек онда у Загребу, па сам прво отишао у Србију. Тамо сам потрошио све паре па нисам ни могао да идем у Загреб. Тако се догодило да сам остао ‒ открио је популарни глумац својевремено у интервјуу за Јутарњи лист.

У Србији је провео двадесет година, оженио се балерином Позоришта на Теразијама Славицом, са којом је добио ћерку Иву и десет година млађег сина Луку.

Фото: Инстаграм принтскрин/ivastrljicofficial

 

Подједнако добро му је ишло и у каријери. Улога у култном остварењу Лордана Зафрановића „Окупација у 26 слика“ донела му је награду за најбољег младог југословенског глумца.

Уследиле су улоге у најзначајнијим пројектима бивше државе: „Игмански марш“, „Балкански шпијун“, „Балкан Експрес“, „Бал на води“.

Пред крај снимања серије „Бољи живот“ почео је рат и отац Иве Штрљић одлучио је да се врати у Хрватску.

Фото: В. Данилов

 

‒ Наравно да сам се одмах вратио, чим је рат почео. Мислим да је то најмање што човек може учинити ‒ поручио је. Од прве супруге се развео када је Ива имала 15 година, а по повратку у Хрватску склопио је други брак из којег има сина Франа.

Дуго се нагађало о његовом односу са ћерком Ивом, која је завршила глуму у класи професора Ивана Бекјарева и кренула очевим стопама. Гласине да са оцем чак не разговара Ива је посредно демантовала, објављујући фотографије из породичног албума.

- Волела сам тренутке детињства проведене са татом на филмском сету и са мамом у балетској сали. Увек сам тамо била мирна и стрпљива, а никада ми није било напорно што сам ту, напротив, једва сам чекала. Већ се тада могло осетити да ћу те амбијенте бирати и за своје животне ‒ признала је Ива.

Фото: Репринт ТВ Новости/

 

Коментарисала је и неминовна поређења са оцем

‒ Свако ко зна мој пут рећи ће вам да мени сигурно ништа није олакшала чињеница што је мој тата Милан Штрљић. Заиста. Да ли ми је отежало? Било је тренутака када ми се чинило да јесте. Сигрно би ми било другачије да је тата био уз мене ‒ рекла је Ива једном приликом, у разговору за „Слободну Далмацију”, и појаснила да се ни током студија, ни касније није саветовала са оцем, али ју је звао да јој честита када је освојила награду „Београдски победник“.

На конкретно постављено питање да ли је повезана са татом, одговорила је: ‒ Наравно, и то ми много значи. Кад неког волите, даљина вам баш ништа не може.

Фото: Јутјуб принтскрин/NOVA TV

 

У једној од ретких изјава у којој помиње ћерку Милан Штрљић је рекао:

‒ Она се већ двадесет година бави глумом и бори се. То је судбина и тако је морало бити. Једноставно, деци не можете да бирате занимање. Нисам јој баш велика подршка јер живи у другој држави. Мислим да јој и не требају моји савети нешто посебно јер добро зна посао којим се бави - рекао је Штрљић, па додао да са наследницом никада не би стао пред камере или играо у позоришту и истовремено открио у каквом је односу са ћерком.

- Превише смо удаљени једно од другог, а ја не могу главу да дигнем - рекао је својевремено Милан.

БОНУС ВИДЕО: