Nikola Đuričko postigao je veliki uspeh ulogom Jurija u čuvenoj seriji braće Dafer "Čudnije stvari". Oduševljeni njegovim glumačkim zadatkom bili su i glavna glumica ove TV serije Vinona Rajder i slavni pisac Stiven King. Prethodne uloge našeg glumca mogle su i da nagoveste njegov holivudski uspeh, a njemu je gluma u genima.

FOTO: K. Mihaijlović/Profimedia

 

Đuričko u "Čudnijim stvarima" igra Rusa Jurija, otkačenog švercera i šaljivdižiju koji uživa u lošem humoru i hrskavom puteru od kikirija podjednako kao i u novcu.

Četvrta sezona hit serije imala je premijeru ove godine, a još 1955. baka Nikole Đurička glumica Tomanija Đuričko debitovala je na filmu. Bilo je to u ostvarenju Žorža Skrigina "NJih dvojica" u kojem je igrala Milku.

Foto: printskrin jutjub RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Tomanija koja se rodila 1914. u Šapcu igrala je u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima kao što su "Buđenje pacova", "Kamiondžije", "Povratak otpisanih", "Vruć vetar", "Sve će to narod pozlatiti", "Izgubljeni raj".

Kao jednogodišnja devojčica, u jeku Prvog svestskog rata, završila je u Nici u Francuskoj, gde je kasnije, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Cilj tih priredbi bila je da se u mladim naslednicima probudi patriotski duh.

Foto: printskrin jutjub RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Tomanija je potom glumila u brojnim putujućim pozorištima. "Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni", ispričala je jednom prilikom glumica.

Sledeća adresa u njenom životu bilo je Pančevo, a četiri godine je igrala u Beogradskom dramskom pozorištu. Bila je dobitnica brojnih priznanja, ali su je ipak otpustili, što je ona bez pitanja prihvatila. Ali nije želela penziju, počela je da radi u Narodnom pozorištm gde je često bila zanemarena uprkos njenim velikim dostignućima.

Foto: printskrin jutjub RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Važno je reći da joj je žiri filmskog festivala u Rimu 1966. dodelio prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

- Uvek kada bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni, poručila je Tomanija koja je sa suprugom Đorđem Đuričkom dobila sina pilota, oca Nikole Đurička, i ćerku bibliotekarku.

U porodici Nikole Đurička važi jedno pravilo: muški naslednici se zovu ili Đorđe ili Nikola.

(Blic žena)

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Gorica Popović

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".