Глумица је након неколико деценија отворила душу и испричала да је легендарни редитељ био болесно опседнут њом, те да ју је због тога малтретирао и злостављао.

Када ју је Хичкок ангажовао, Типи је имала 31 годину, манекенска каријера јој је била при крају, била је разведена и сама одгајала четворогодишњу ћерку Мелани Грифит.

Алфред Хичкок је назвао и понудио јој уговор и уопште га није занимало да ли згодна плавуша зна да глуми. Са супругом Алмом помагао јој је да научи пробни текст који је филмски студио Universal захтевао да прође.

Фото: Профимедиа

 

Свој велики план о томе да буде главна звезда “Птица” открио јој је на једној забави где јој је поклонио златни брош с три птице на њему. У Холивуду су се сви питали зашто је улогу у тако великом пројекту понудио непознатој особи, али Хичкок је инсистирао на њој.

Према тврдњама, убрзо је почео да је третира као своје власништво.


Касније је сазнала да је Шону Конерију и Роду Тајлору, с којима је глумила, забранио да јој се приближавају.

Док је ходала по сету он би је језиво посматрао, полудео би када би причала с мушкарцима са којима је радила, а његово понашање је узнемиравало целу екипу.

Једног дана је у хотелу насилно покушао да је пољуби пред свима, видели су то људи који су радили с њима и многи гости хотела. Она је вриснула, одгурнула га од себе и побегла у собу.

Фото: Профимедиа

 

Дан након тога снимала је сцену у којој је нападају птице док је у говорници. Некако се једна механичка птица забила у стакло и крхотине су се просуле по њеном лицу. Типи се и дуго питала да ли је то био начин на који ју је кажњавао што га је одбила.

Једном је сатерао у угао и замолио да га дира на сету, а његова лична асистенткиња стално ју је наговарала да иде на пиће или на вечеру с њим. Она је све то одбијала и држала дистанцу током целог снимања.

Следило је снимање сцене у којој је нападају птице док је заробљена у спаваћој соби. Помоћник редитеља јој је дошао и рекао да су се механичке птице поквариле и да ће сцену снимати с правим птицама. Она је храбро ушла у кавез изграђен у спаваћој соби и чекала тренутак када ће на њу пустити подивљале птице.

Фото: Профимедиа

 

– Било је то ружно, брутално и немилосрдно- испричала је.

Након тога су јој, за неке друге сцене, причврстили живе птице на тело па и за раме. Једна јој је скоро повредила око, те је викнула да не може више да издржи и заплакала.

Тај пут су је оставили саму на сету, једва се вратила кући, а цео викенд је падала у несвест од шока и исцрпљености. Када је у понедељак поново дошла на снимање, онесвестила се у гардероби. Под лекарским наџором је била недељу дана.

“Птице” су постале хит, а она звезда.

Следећи пројекат који је морала да одради због двогодишњег уговора с Хичкоком био је филм “Марни”, о жени која је доживела сексуалне трауме. Шон Конери је глумио њеног шефа који је натера у брак и жели да се суочи са својим патолошким страхом од мушкараца. Њихове прве брачне ноћи, он је силује.

Фото: Профимедиа

 

Она је уверена да је тај филм остварење Хичкокове фантазије о њој. За време снимања тог филма он је наручио маску направљену према Типином лицу, иако за то уопште није било потребе у филму. Гардероба јој је била смештена крај његове канцеларије, а он је могао непримећено да уђе кроз задња врата.

Стално јој је говорио о томе како је жели, а једном јој је изјавио и љубав. Она је поновно побегла.

Јако га је наљутила и након неколико дана позвао је у канцеларију где ју је напао.

– Не желим да причам о томе, али било је јако перверзно и трауматично – исповедила се глумица.

Што се она више борила, он је постајао агресивнији. Тада јој је рекао: “Уништићу ти каријеру и нећеш моћи издржавати ни ћерку, ни родитеље”.

То се и догодило. Блокирао је њену номинацију за Оскара, прекинуо сваку могућност за њену могућу сарадњу с неким другим редитељима и побринуо се да више нигде не глуми. Ипак, она се борила.

– Можда ми је уништио каријеру, али није успео да ми уништи живот – рекла је жена чија је ћерка Мелани Грифит, а унука звезда филма “50 нијанси сиве”, Дакота Џонсон.

Фото: Профимедиа

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".