Glumica je nakon nekoliko decenija otvorila dušu i ispričala da je legendarni reditelj bio bolesno opsednut njom, te da ju je zbog toga maltretirao i zlostavljao.

Kada ju je Hičkok angažovao, Tipi je imala 31 godinu, manekenska karijera joj je bila pri kraju, bila je razvedena i sama odgajala četvorogodišnju ćerku Melani Grifit.

Alfred Hičkok je nazvao i ponudio joj ugovor i uopšte ga nije zanimalo da li zgodna plavuša zna da glumi. Sa suprugom Almom pomagao joj je da nauči probni tekst koji je filmski studio Universal zahtevao da prođe.

Foto: Profimedia

 

Svoj veliki plan o tome da bude glavna zvezda “Ptica” otkrio joj je na jednoj zabavi gde joj je poklonio zlatni broš s tri ptice na njemu. U Holivudu su se svi pitali zašto je ulogu u tako velikom projektu ponudio nepoznatoj osobi, ali Hičkok je insistirao na njoj.

Prema tvrdnjama, ubrzo je počeo da je tretira kao svoje vlasništvo.


Kasnije je saznala da je Šonu Koneriju i Rodu Tajloru, s kojima je glumila, zabranio da joj se približavaju.

Dok je hodala po setu on bi je jezivo posmatrao, poludeo bi kada bi pričala s muškarcima sa kojima je radila, a njegovo ponašanje je uznemiravalo celu ekipu.

Jednog dana je u hotelu nasilno pokušao da je poljubi pred svima, videli su to ljudi koji su radili s njima i mnogi gosti hotela. Ona je vrisnula, odgurnula ga od sebe i pobegla u sobu.

Foto: Profimedia

 

Dan nakon toga snimala je scenu u kojoj je napadaju ptice dok je u govornici. Nekako se jedna mehanička ptica zabila u staklo i krhotine su se prosule po njenom licu. Tipi se i dugo pitala da li je to bio način na koji ju je kažnjavao što ga je odbila.

Jednom je saterao u ugao i zamolio da ga dira na setu, a njegova lična asistentkinja stalno ju je nagovarala da ide na piće ili na večeru s njim. Ona je sve to odbijala i držala distancu tokom celog snimanja.

Sledilo je snimanje scene u kojoj je napadaju ptice dok je zarobljena u spavaćoj sobi. Pomoćnik reditelja joj je došao i rekao da su se mehaničke ptice pokvarile i da će scenu snimati s pravim pticama. Ona je hrabro ušla u kavez izgrađen u spavaćoj sobi i čekala trenutak kada će na nju pustiti podivljale ptice.

Foto: Profimedia

 

– Bilo je to ružno, brutalno i nemilosrdno- ispričala je.

Nakon toga su joj, za neke druge scene, pričvrstili žive ptice na telo pa i za rame. Jedna joj je skoro povredila oko, te je viknula da ne može više da izdrži i zaplakala.

Taj put su je ostavili samu na setu, jedva se vratila kući, a ceo vikend je padala u nesvest od šoka i iscrpljenosti. Kada je u ponedeljak ponovo došla na snimanje, onesvestila se u garderobi. Pod lekarskim nadžorom je bila nedelju dana.

“Ptice” su postale hit, a ona zvezda.

Sledeći projekat koji je morala da odradi zbog dvogodišnjeg ugovora s Hičkokom bio je film “Marni”, o ženi koja je doživela seksualne traume. Šon Koneri je glumio njenog šefa koji je natera u brak i želi da se suoči sa svojim patološkim strahom od muškaraca. NJihove prve bračne noći, on je siluje.

Foto: Profimedia

 

Ona je uverena da je taj film ostvarenje Hičkokove fantazije o njoj. Za vreme snimanja tog filma on je naručio masku napravljenu prema Tipinom licu, iako za to uopšte nije bilo potrebe u filmu. Garderoba joj je bila smeštena kraj njegove kancelarije, a on je mogao neprimećeno da uđe kroz zadnja vrata.

Stalno joj je govorio o tome kako je želi, a jednom joj je izjavio i ljubav. Ona je ponovno pobegla.

Jako ga je naljutila i nakon nekoliko dana pozvao je u kancelariju gde ju je napao.

– Ne želim da pričam o tome, ali bilo je jako perverzno i traumatično – ispovedila se glumica.

Što se ona više borila, on je postajao agresivniji. Tada joj je rekao: “Uništiću ti karijeru i nećeš moći izdržavati ni ćerku, ni roditelje”.

To se i dogodilo. Blokirao je njenu nominaciju za Oskara, prekinuo svaku mogućnost za njenu moguću saradnju s nekim drugim rediteljima i pobrinuo se da više nigde ne glumi. Ipak, ona se borila.

– Možda mi je uništio karijeru, ali nije uspeo da mi uništi život – rekla je žena čija je ćerka Melani Grifit, a unuka zvezda filma “50 nijansi sive”, Dakota DŽonson.

Foto: Profimedia

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".