Домаћице су раније могле само да оперу јагоде под млазом воде и да спреме неки врло укусан колач или џем, али данас то није довољно пошто се прљавштина и токсини задржавају у јагодама.

Предлажемо неколико начина за правилно прање јагода које ће у потпуности истребити све нечистоће. 

Фото: Профимедиа

 

Потребно је да јагоде потопите у посуду са водом, потом по њима поспите једну до две кашичице соде бикарбоне. Рукама измешајте како би се сода равномерно распоредила по јагодама и отопила. Сода иначе важи у домаћинству као један од најбољих састојака за чићшење. 

Тако потопљене јагоде оставите да стоје пола сата, а потом поново оперите јагоде и потопите их још мало у воду. Касније јагоде можете још једном да оперети под млазом воде и оне су спремне за употребу.

Због чега је важно добро опрати воће?

Уколико не обратимо пажњу како перемо намирнице, токсини из воћа и поврћа сеталоже у организму и што је најгоре могу изазвати катастрофална обољења, као што су хроничне болести и аутоимуна обољења - упозорама Светска здравствена организација. 

Још један састојак који користимо у спремању хране, одличан је за дезинфекцију и ћишћење од токсина. Реч је о алкохолном сирћету. Сирће као и сода бикарбона брзином светлости убијају микроорганизме  на воћу и површинама. 

Фото: Принтскрин/ Lauren Macknezie Gambrel

 

Воће се прво остави у сирћету двадесет минута, а након тога се може мало испрати и оставити у мешавини соде бикарбоне и воде. То је најбољи начин да будете сигурни да је опрано.

Већ можемо да купимо прве јагоде, додуше по папреним ценама, али ускоро нас очекује права сезона овог сочног воћа када ћемо до миле воље моћи да уживамо у слађењу.

 

 

Лорен Мекензи Гамбрел даје још један начин како да дођемо до чистих јагода. Она је одлучила да експериментише са прањем јагода. На ТикТоку је поделила вирални снимак у коме се тврди да је јагоде неопходно опрати у сланом раствору воде и сирћета, те да се само тако могу очистити од прљавштине на њима и потенцијално ситних, готово невидљивих инсеката, односно винских мушица.

Лорен је у већу посуду сипала раствор воде и сирћета у односу 4 према 1, те додала мало соли, а потом је у ову смесу потопила јагоде, и оставила их да стоје око 5 минута.

Лорен је није могла да верује шта је све нашла у води! Бројне нечистоће испале су из воћа, а она је истакла  да очигледно није знала све до сада како се исправно перу јагоде.

Фото: Принтскрин/ Lauren Macknezie Gambrel

 

Њена објава постала је хит и подељена је више од 120 хиљада пута!

( Глоси/Блиц жена) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".