Domaćice su ranije mogle samo da operu jagode pod mlazom vode i da spreme neki vrlo ukusan kolač ili džem, ali danas to nije dovoljno pošto se prljavština i toksini zadržavaju u jagodama.

Predlažemo nekoliko načina za pravilno pranje jagoda koje će u potpunosti istrebiti sve nečistoće. 

Foto: Profimedia

 

Potrebno je da jagode potopite u posudu sa vodom, potom po njima pospite jednu do dve kašičice sode bikarbone. Rukama izmešajte kako bi se soda ravnomerno rasporedila po jagodama i otopila. Soda inače važi u domaćinstvu kao jedan od najboljih sastojaka za čićšenje. 

Tako potopljene jagode ostavite da stoje pola sata, a potom ponovo operite jagode i potopite ih još malo u vodu. Kasnije jagode možete još jednom da opereti pod mlazom vode i one su spremne za upotrebu.

Zbog čega je važno dobro oprati voće?

Ukoliko ne obratimo pažnju kako peremo namirnice, toksini iz voća i povrća setalože u organizmu i što je najgore mogu izazvati katastrofalna oboljenja, kao što su hronične bolesti i autoimuna oboljenja - upozorama Svetska zdravstvena organizacija. 

Još jedan sastojak koji koristimo u spremanju hrane, odličan je za dezinfekciju i ćišćenje od toksina. Reč je o alkoholnom sirćetu. Sirće kao i soda bikarbona brzinom svetlosti ubijaju mikroorganizme  na voću i površinama. 

Foto: Printskrin/ Lauren Macknezie Gambrel

 

Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta, a nakon toga se može malo isprati i ostaviti u mešavini sode bikarbone i vode. To je najbolji način da budete sigurni da je oprano.

Već možemo da kupimo prve jagode, doduše po paprenim cenama, ali uskoro nas očekuje prava sezona ovog sočnog voća kada ćemo do mile volje moći da uživamo u slađenju.

 

 

Loren Mekenzi Gambrel daje još jedan način kako da dođemo do čistih jagoda. Ona je odlučila da eksperimentiše sa pranjem jagoda. Na TikToku je podelila viralni snimak u kome se tvrdi da je jagode neophodno oprati u slanom rastvoru vode i sirćeta, te da se samo tako mogu očistiti od prljavštine na njima i potencijalno sitnih, gotovo nevidljivih insekata, odnosno vinskih mušica.

Loren je u veću posudu sipala rastvor vode i sirćeta u odnosu 4 prema 1, te dodala malo soli, a potom je u ovu smesu potopila jagode, i ostavila ih da stoje oko 5 minuta.

Loren je nije mogla da veruje šta je sve našla u vodi! Brojne nečistoće ispale su iz voća, a ona je istakla  da očigledno nije znala sve do sada kako se ispravno peru jagode.

Foto: Printskrin/ Lauren Macknezie Gambrel

 

NJena objava postala je hit i podeljena je više od 120 hiljada puta!

( Glosi/Blic žena) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".