Сагоревају масти

Антоцијанини, који су саставни део боје јагоде помажу у топљењу наталожених масти у телу. Наш организам их препознаје и користи и х као гориво.

Успешно помажу меморијији

Антоцијанин одговоран је и за квалитет краткорочног памћења. Истраживања су показала да се краткорочно памћење може побољшати за чак 100% редовном конзумацијом јагода.

100 грама јагода садржи само 33 калорије и чак 58 мг витамина Ц што је 98% дневних потреба. Јагоде су препуне влакана, а нитрат у јагодама подстиче проток крви и кисеоника у телу па ће убрзати метаболизам и помоћи у мршављењу.

Фото: Петар Милошевић

 

Смањују упалне тегобе

Упала је уобичајена реакција тела на надражаје који му не пријају, а јагоде снижавају ниво Ц-реактивног протеина у телу који указује на упалу. Особе које пате од хроничних упала могле би ублажити симптоме једући јагоде.

Смањују ризик од кардиоваскуларних болести

Конзумација јагода снижава лош холестерол у телу што аутоматски смањује ризик од појаве кардиоваскуларних болести. Као што је већ споменуто, ово воће је препуно влакана и калијума који су доказано добри за срце и крвни притисак.

Јачају кости

Ово црвено воће садржи магнезијум, калијум, витамин К који утичу на здравље костију, а биотин као један од састојака помаже у јачању ноктију и косе.

Успоравају старост

Витамин Ц који се налази у јагодама потребан је за производњу колагена који кожи даје еластичност. Садрже и елагичну киселину која спречава уништавање колагена и упале у ћелијама коже, два највећа непријетеља младог лица који стварају боре.

Фото: Профимедиа

 

Јачају имунитет

Као одличан извор витамина Ц, јагоде спадају у пет воћки најбогатијих антиоксидансима. Садрже више витамина од поморанџи или лимуна, па чак и мање количине Омега 3 масних киселина (у семенкама).

Побољшавају вид

Већ неколико порција воћа попут јагода може смањити ризик од макуларне дегенерације, стања које резултира губитком вида.

Превенција против рака

Витамин Ц у јагодама један је од антиоксиданса који помаже у превенцији рака. Ово воће богато је флавоноидима који се боре с канцерогеним ћелијама и уједно спречавају њихову способност да се умноже.

(Србија данас) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".