Чланак се односи на изјаву коју је Вучковићева дала у свом гостовању у емисији “Коначно петак” 24. децембра 2021. године на Радио-телевизији Босне и Херцеговине (БХРТ). Снимак емисије је у целости објављен на YТ каналу БХРТ-а 24. децембра.

- Као што сам, на пример, сада испала најгори усташа, рекавши да је у Сребреници био геноцид, што је био геноцид, како год они то називали: велики злочин, мали злочин или средњи злочин. Ради се само о томе да би, уствари, ако је био геноцид, онда нека држава требала тој држави платити одштету. Мислим да само због тога они не признају да се то тако зове.

Вучковић не помиње Србе нити их “оптужује” да су геноцидни. Она овом изјавом није “потврдила оно што је говорила у октобру прошле године”, будући да тврдњу да је српски народ геноцидан није изрекла ни тада, а ни сада.  

Вучковић је у поменутој емисији рекла да би “нека држава требала тој држави платит одштету” због почињеног геноцида, чиме имплицира одговорност државе за геноцид, али није прецизирала степен те одговорности, односно није рекла да је “Србија починила геноцид у Сребреници”. 

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i informacija koju smo plasirali je ispravljena.

Фото: АТА имагес

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".