Članak se odnosi na izjavu koju je Vučkovićeva dala u svom gostovanju u emisiji “Konačno petak” 24. decembra 2021. godine na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT). Snimak emisije je u celosti objavljen na YT kanalu BHRT-a 24. decembra.

- Kao što sam, na primer, sada ispala najgori ustaša, rekavši da je u Srebrenici bio genocid, što je bio genocid, kako god oni to nazivali: veliki zločin, mali zločin ili srednji zločin. Radi se samo o tome da bi, ustvari, ako je bio genocid, onda neka država trebala toj državi platiti odštetu. Mislim da samo zbog toga oni ne priznaju da se to tako zove.

Vučković ne pominje Srbe niti ih “optužuje” da su genocidni. Ona ovom izjavom nije “potvrdila ono što je govorila u oktobru prošle godine”, budući da tvrdnju da je srpski narod genocidan nije izrekla ni tada, a ni sada.  

Vučković je u pomenutoj emisiji rekla da bi “neka država trebala toj državi platit odštetu” zbog počinjenog genocida, čime implicira odgovornost države za genocid, ali nije precizirala stepen te odgovornosti, odnosno nije rekla da je “Srbija počinila genocid u Srebrenici”. 

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i informacija koju smo plasirali je ispravljena.

Foto: ATA images

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".