Тестаменти покојне краљице Елизабете ИИ, која је преминула 8. септембра 2022. године и њеног супруга, принца Филипа, који је преминуо годину дана пре ње, биће отворени тек за 90 година.

Фото: Профимедиа

 

Како је то једном рекао Виши суд, тестаменти треба да остану тајна најмање девет деценија како би се заштитило "достојанство" краљице и блиских чланова њене породице.

Већ више од једног века, обичај је се након смрти старијег члана краљевске породице подноси захтев председнику породичног одељења Вишег суда да се запечати њихов тестамент.

То значи да тестаменти старијих чланова краљевске породице нису отворени за јавну инспекцију на начин на који би обичан тестамент био.

Фото: Профимедиа

 

С овим обичајем је почело пре Великог рата, када је брат краљице Марије преминуо од упале плућа 1910. године када је имао 39 година.

https://pin.it/4FGskeg

Принц Френсис од Тека је био познат као женскарош и коцкар,а своје цењене породичне драгуље познате као Кембриџ смарагди, завештао је својој љубавници Елен Констанс, грофици од Килморија.

https://pin.it/5X5kFzK

Постојала је и сумња да је принц Френсис био отац Елениног ванбрачног детета.

Принцеза Мери је откупила драгуље од грофице и носила их касније на крунисању свог мужа Џоџа В 1911. године, а те исте смарагде носиле су касније и краљица Елизабета ИИ и принцеза Дајана.

У страху од скандала, краљица Марија је запечатила тестамент и од тада је кренула та традиција. 

У краљевском сефу се налази 30 коверата.

Како је рекао сер Ендрју Мекфарлејн, председник Одељења за породице Високог суда, он је чувар сефа у коме се налази 30 коверата, а свака задржи запечаћену опоруку преминулог члана пордице. 

Он је рекао да је најранија коверта означена као да садржи тестамент принца Фраесиса од Тека, а најновији додаци су тестаменти покојне краљице мајке и принцезе Маргарет, краљичине сестре.

- Сматрао сам да је, због уставног положаја суверена, прикладно имати посебну праксу у вези са краљевским тестаментима - каже сер Ендру и додаје:

- Постоји потреба да се побољша заштита која се пружа заиста приватним аспектима живота ове ограничене групе појединаца како би се одржало достојанство Суверена и блиских чланова њене породице.

Судија је рекао да је у јавном интересу да он јасно стави до знања да није видео, нити му је било шта речено о садржају Филиповог тестамента, осим датума његовог извршења и идентитета именованог извршиоца.

Пре 16 година захтев да се отпечати тестамент принцезе Маргарет је одбијен

Марк Потер је као тадашњи председник породичног одељања 2007. године одбио на пример захтев Роберта Ендруа Брауна да се отпечате тестаменти краљице мајке и принцезе Маргарет. 

Господин Браун је тврдио да је ванбрачно дете принцезе Маргарет и тврдио је да је имао интерес да отпечати и прегледа тестаменте како би утврдио ту тврдњу.

Међутим, суд није прихватио његову тужбу истичући да је ово непријатно и да представља злоупотербу поступка.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".