Олга Илић, која је рођена у Солуну, као ванбрачна ћерка Француза Гастона Санта и мајке Марије Гашпаровић, преселила се у Ниш, након што јој је отац преминуо.

Глумачку каријеру започела је и завршила у Нишу. Звали су је српском Саром Бернар, а запамћена је и као прва позната Српкиња која се фотографисала обнажена, пише Википедија.

За време Другог балканског рата, бугарске власти интернирају Олгу, да би је потом ангажовале за приредбе у корист српске сиротиње.

О томе је она у својој аутобиографији записала:

- Није било више позоришта, није више било аплауза и цвећа. Застор је заувек пао и скрио скопљанску позорницу. Моји другови прелазили су снежне голети Албаније или умирали иза бодљикавих жица далеких логора. Нестало је песме, седељки и заноса, свега што је до тада био мој живот, а на улицама крвави ужас рата који је моју душу, навикнуту на илузије, доводио до очајања. Бугарске власти ме из Скопља интернирају у Лесковац, затим у Ниш и Књажевац... Сваке недеље певала сам у цркви и знам да су та моја наступања под окупацијом изазивала дивљење и одобравање наших грађана, јер су им уливала веру и наду у ослобођење...

 

 

После ослобођења, српске власти су ова Олгина наступања протумачиле као служење окупатору. Ухапшена је и оптужена за велеиздају. Ипак, уз помоћ бившег мужа и пријатеља изашла је из затвора и добила прилику да поново заигра на даскама које живот значе.

Олга Илић умрла је у старачком дому у Београду, сиромашна, с мало људи око себе који је нису заборавили.

Данас једна улица у Нишу, у општини Пантелеј, носи име Олге Илић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: